Annie Chapman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Annie Chapman 1869

Annie Chapman, född Eliza Ann Smith i september 1841 i London, död 8 september 1888 i Hanbury Street, Spitalfields, var en engelsk prostituerad. Hon är känd som det andra av de fem mordoffer som tillskrivs Jack Uppskäraren.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Annie Chapman föddes som Eliza Ann Smith till George Smith och Ruth Chapman. Hon gifte sig med kusken John Chapman den 1 maj 1869. Paret fick tre barn. 1881 flyttade familjen till Windsor, Berkshire där John Chapman fick arbete som kusk. Paret separerade 1884 av oklara skäl. Båda makarna missbrukade alkohol: Annie hade vid flera tillfälle arresterats för berusning, och John avled av alkoholrelaterade skador bara två år därpå. Efter separationen försörjde sig Annie Chapman på det underhåll maken sände henne, men efter makens död 1886 fick hon inte längre något underhåll och försörjde sig därefter på virkning, blomförsäljning och prostitution.

Vid tiden för sin död levde Chapman i ett inkvarteringshus på 35 Dorset Street i Spitalfields. Hon hade sedan en tid ett förhållande med byggarbetaren Edward Stanley, som ibland betalade hennes hyra på villkor att husvärden inte släppte in henne i sällskap med någon kund.

Mordet[redigera | redigera wikitext]

Fotografi på Annie Chapman från bårhuset.

Klockan 01.45 på natten den 8 december 1888 lämnade Chapman sin inkvartering för att tjäna ihop till nattens sängplats. Klockan 05.30 sågs hon av ett vittne då hon talade med en man på 29 Hanbury Street. Vid ungefär samma tidpunkt hörde ett annat vittne på nr 27 röster i närheten: en kvinnoröst som ropade "Nej!" och något som föll. Annie Chapmans kropp påträffades runt klockan 06.00 på morgonen den 8 september på en bakgård i Hanbury Street 29, Spitalfields. Hon hade fått halsen avskuren. Hennes buk hade öppnats, och hennes inälvor hade dragits ut och placerats på hennes axlar. En del av livmodern saknades. På grund av det svullna ansiktet och utpekande tungan, drogs slutsatsen att hon hade kvävts innan halsen skurits av. Bedömningen var att mordet hade utförts av någon med kunskaper inom kirurgi.

Källor[redigera | redigera wikitext]