Annonsprogram

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Annonsprogram eller reklamprogram (engelska: Adware) är samlingsnamnet på program som mot att användaren får använda programmet visar reklam på datorn. Det är inte alltid uppenbart för användaren att programmet är adware, utan oönskade applikationer kan installeras (dolt) i samband med att man installerar det önskade programmet.

I samband med utvecklingen av adwareprogrammen så tas liten hänsyn till kompatibilitet med andra program. Så förutom irritationen användaren av datorn känner för den extra reklamen som dyker upp så kan datorn bete sig konstigt och kännas seg.

De flesta oönskade programmen kan dock plockas bort. Två av de större programmen som gör det heter Ad-Aware och Spybot - Search & Destroy.

Enheter[redigera | redigera wikitext]

Mobil adware kallas "madware". Madware kan inkluderas med alla nedladdningsbara mobilapplikation och nyare studier har visat att den genomsnittliga mobila applikationen innehåller 2 annonsnätverk, men vissa innehåller så många som 17.[1]

Amazon Kindle 3 familjen av e-boksläsare har versioner som kallas "Kindle med specialerbjudanden" som visar annonser på hemsidan och i viloläge, i utbyte mot betydligt lägre prissättning jämfört med ad-fria produkter.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Madware: This Time It's Personal [INFOGRAPHIC”]. mobilesecurity.com. http://www.mobilesecurity.com/articles/274-madware-infographic. Läst 7 september 2012. 
  2. ^ ”Kindle, Wi-Fi, Graphite, 6" Display with New E Ink Pearl Technology - includes Special Offers & Sponsored Screensavers”. Amazon.com. Amazon.com, Inc. http://www.amazon.com/Kindle-Special-Offers-Wireless-Reader/dp/B004HFS6Z0. Läst 4 augusti 2011.