Ansa (drottning)

Från Wikipedia
Ansa
FöddBrescia
DödLiège
SysselsättningDrottning
Befattning
Drottninggemål
MakeDesiderius[1]
BarnAnselperga
Adelperga
Liutperga
Desiderata
Adelchis
FöräldrarVerissim
Redigera Wikidata

Ansa, född okänt år, död efter 774, var drottning av Lombardiska kungariket 757-774 som gift med Desiderius.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon föddes i Brescia som dotter till Verissim och syster till Arechis och Donnol och tillhörde en langobardisk adelsfamilj. Hon dokumenteras först 753, då hon grundade ett kloster tillsammans med sin man. Hon blev drottning när hennes man efterträdde sin bror 757. Hon blev krönt liksom sin man, vilket inte var en självklarhet vid denna tid.

Hon hade inflytande över sin makes regering, vilket märks på att hon från 759 och framåt ofta nämns i Desiderius stadgar och officiella dokument, främst när det gäller den religiösa politiken och den dynastiska äktenskapspolitiken: hon arrangerade de dynastiska äktenskapen för döttrarna med härskarna i Bayern, Benevento och Frankrike, och trolovade även sonen med Gisela av Frankrike. Hon är känd för sitt gynnande av klostret San Salvatore, som hon grundade och gav stora rikedomar och till vilket hon gav sin återstående dotter som nunna. På hennes begäran underordnades andra kloster detta kloster och försågs med reliker, men hennes ständiga donationer till det utarmade statskassan.

År 774 erövrades Lombardiet av Karl den store, som lät fängsla medlemmarna av den förra kungafamiljen i frankiska kloster. Ansa bekräftas som en av Karls fångar och förutsätts ha följt sin make till fångenskap i franska kloster. Hon begravdes dock i Brescia, och tros därför ha tillåtits återvända till Lombardiet efter sin makes död 786.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Hon fick fem barn:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  2. ^ Nelson, Janet L. (Janet Laughland) (2007). Courts, Elites, and Gendered Power in the Early Middle Ages: Charlemagne and Others. Aldershot, Hants, England: Ashgate. ISBN 9780754659334 OCLC 77004241