Ansgariikyrkan, Stockholm

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ansgariikyrkan, Kungsholmen)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ansgariikyrkan
Kyrka
F.d. kyrkobyggnaden på Kungsholmsgatan 23
F.d. kyrkobyggnaden på Kungsholmsgatan 23
Land Sverige Sverige
Län Stockholm
Ort Stockholm
Invigd 1928

Ansgariikyrkan var en tidigare kyrka tillhörande Svenska Missionskyrkan, belägen på Kungsholmsgatan 23 på Kungsholmen i Stockholm. Byggnaden är sedan 1988 kontoriserad.

Kyrkan hade sitt ursprung i Kungsholms Missionsförsamling som i början av 1880-talet inlett sin verksamhet på Kungsholmen. 1884 anslöts man till Lutherska missionsföreningen. Församlingen räknade vid denna tid ett 50-tal medlemmar och samlades till andakt till en början i en värdshussal på Kungsholmsgatan 6. 1896 köpte man ett av byggmästaren Anders Pettersson nyuppfört missionshus på Kungsgatan 88. Huset i kvarteret Härolden ritades av Sam Kjellberg och Victor Dorph. Kyrkolokalen som låg inåt gården rymde 600 platser.

Medlemsantalet i församlingen hade 1928 ökat till 400 och samma år kunde en ny modern kyrkobyggnad invigas på Kungsholmsgatan 23. Byggnaden i kvarteret Diamanten ritades av Höög & Morssing. Kyrksalen rymde 450 platser inklusive läktare och hade 10 meter i takhöjd. Fondväggen pryddes med en tavla av Jesu himmelsfärd av Natan Johansson. I samband med flytten tog sig församlingen namnet Ansgariiförsamlingen och kyrkan döptes till Ansgariikyrkan. (En kyrksal med samma namn fanns 1897-1924 på BrännkyrkagatanSödermalm, fram till att Högalidskyrkan färdigställdes.[1])

I takt med innerstadens avfolkning under den senare delen av 1900-talet minskade antalet medlemmar i församlingen. 1980 uppgick församlingen i Immanuelskyrkan och man slutade använda kyrkan. Huset såldes 1988 och innehåller idag kontorslokaler. Altarmålningen flyttades över till Andreaskyrkan på Södermalm och det förgyllda korset på husets takryttare avlägsnades.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]