Anstalten Malmö Kirseberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anstalten Kirseberg sedd från Dalhems idrottsplats (2007)
OrtMalmö
Öppnad1914
TypSluten anstalt samt tillfälligt häkte
FängelsechefAnders Eriksson
Antal anställdaca 170
Säkerhetsklass2
Antal platser
Totalt151
Kirsebergsanstalten sedd från Norra Bulltoftavägen (2013).
Anstalten Kirseberg år 2013 sedd från korsningen Norra Bulltoftavägen - Gevaldigergatan

Anstalten Malmö Kirseberg, även Kirsebergsanstalten, tidigare Centralfängelset i Malmö, är ett före detta fängelse och sluten anstalt i säkerhetsklass 2 (med tillagd så kallad upphöjd säkerhet) i stadsdelen Kirseberg i norra Malmö. Anstalten var ett cellfängelse med totalt 151 platser.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Kirsebergsanstalten var en av Sveriges största anstalter med totalt 151 platser och cirka 170 anställda och inplacerad i säkerhetsklass 2 med så kallad upphöjd säkerhet. Klass 2 innebär en sluten anstalt med normal säkerhet och förmåga att motstå rymningar samt fritagningsförsök. (Tidigare var Kirseberg klass C, med A-F och där A var högst).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Anstalten ersatte 1914 det centralfängelse som låg i Malmöhus slott. Byggnaden är ritad av arkitekten Gustaf Lindgren, som tidigare även ritade Härlanda fängelse i Göteborg och likheterna dem emellan är tydliga. Kirseberg var det sista fängelse i Sverige som byggdes enligt principerna för cellstraffet, men den totala cellisoleringen övergavs bara efter ett par år. Från början var 180 celler fördelade på fyra våningsplan. Dessutom inrättades ett sextiotal större arbetsceller. I vinkel mot cellbyggnaden uppfördes en administrationsbyggnad.

Inledningsvis överfördes omkring 140 fångar från de gamla fängelserna. Antalet fångar steg därefter oavbrutet fram till 1918 då beläggningen var i genomsnitt 255 personer, med ett rekord av 304. Under 1920-talet minskade antalet intagna generellt och åren 1931-1935 var dagsmedeltalet intagna 165, med ett högsta tal på 202.

Kirsebergsanstalten hade tidigare öppna gallerier mellan våningsplanen, vilket underlättade bevakningen. Dessa började läggas igen på 1960-talet och är sedan 1970-talet helt igenlagda. Tidigare fanns här ett kvinnohäkte, men sedan 1984 finns endast manliga intagna vid anstalten.

Kirsebergsanstalten fungerade tidigare som så kallad riksanstalt. Detta innebar att anstalten skulle kunna ta emot krävande intagna med längre strafftider från såväl lokalanstalterna i södra Sverige som från andra delar av landet. Kirseberg var länge också att betrakta som en så kallad disciplinanstalt där särskilt besvärliga intagna placerades.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

På Kirseberg fanns möjlighet till lätt styrketräning och fotboll. En musikgrupp fanns ett tag med lärare från Musikhögskolan. Kyrkorna hade gudstjänster och sammankomster med intagna och från Röda korset kom besöksgrupper. I anslutning till anstalten, men utanför muren, fanns ett så kallat halvvägshus. Detta var till för intagna som var i slutet av sitt straff och skulle slussas ut i samhället. I modern tid fram till stängningen av anstalten jobbade de flesta intagna i anstaltens verkstad eller tvätteri. Intagna kunde även studera och en svetsutbildning fanns. En i detaljrikedom nära exakt snarlik modell av fängelset byggdes av några fångar i träverkstaden, denna bevaras idag av Kriminalvården.[1] Bland bevarat kontraband som hittats av kriminalvårdare under åren finns bland annat en k-pist som byggdes av en fånge i verkstaden som enligt rapporten bara saknade några delar från att fungera.[2]

Osäker tid för fastigheten länge[redigera | redigera wikitext]

Framtiden för Kirsebergsanstalten har under relativt lång tid varit osäker av olika skäl. Anstalten är gammal och sliten med låg standard. De många våningsplanen gör anstalten svår att anpassa till moderna krav på arbetsmiljö och kriminalvård. Vidare är anstalten belägen närmast mitt i stadsdelen Kirseberg, nära såväl bostäder som skolor. Detta gör det svårt att bygga ut den, exempelvis för att höja det fysiska skyddet mot rymningar och fritagningar.

När platsbristen på svenska fängelser var stor i början av 2000-talet fanns långt gångna planer på att bygga en ny större anstalt i södra Sverige. Dels för att öka platsantalet i södra Sverige, men också för att kunna lägga ner äldre och slitna anstalter. Kirseberg var då en av de anstalter som skulle ersättas. De planerna har emellertid övergivits.

Genom ett beslut 6 maj 2013 av Kriminalvårdens generaldirektör, bestämdes att fem av landets anstalter skulle läggas ner. I samband härmed bestämdes också att Kirsebergsanstalten ska finnas kvar och renoveras, då den fyller en viktig funktion för Malmöområdet och södra Sverige. Anstalten stängdes helt i juni 2015 för totalrenovering. I maj 2015 lämnade de sista intagna Kirseberg och anstalten stängdes.

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Den 12 juli 2017 tillkännages i ett pressmeddelande[3] att det kommunala bostadsbolaget MKB Fastighets AB i Malmö köpt fastigheten Malmö Centralfängelset 1.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kirseberg fyller 100 år” (på sv). Kriminalvården. https://www.kriminalvarden.se/om-kriminalvarden/nyheter/2014/oktober/kirseberg-fyller-100-ar/. Läst 30 juli 2018. 
  2. ^ En värld i världen blir 100 år” (på sv). Sveriges Radio. 26 september 2014. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5976381. Läst 30 juli 2018. 
  3. ^ Specialfastigheter säljer Malmö Centralfängelset 1 - Specialfastigheter.se” (på sv-SE). Specialfastigheter.se. 12 juli 2017. https://www.specialfastigheter.se/specialfastigheter-saljer-malmo-centralfangelset-1/. Läst 12 juli 2017. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Ambrius, Jonny (2004). Liv och död på Malmöhus : ett fängelses historia. Malmö: Corona. Libris 9692199. ISBN 91-564-1079-4 
  • Thornqvist, Michael (2002). "Själen är kroppens fängelse" : disciplineringen av fångarna på Malmö centralfängelse 1880-1892. Malmö: Malmö högskola. Libris 11627610 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]