Anton Brunner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Alois Brunner.

Anton Brunner, född den 8 augusti 1898 i Bregana, Kroatien, Österrike-Ungern, död den 24 maj 1946 i Wien, Österrike, var en tysk Obersturmführer[1] och tjänsteman vid Reichssicherheitshauptamt, Nazitysklands säkerhetsministerium. Han var en av Adolf Eichmanns medarbetare. För att undvika förväxling med en annan av Eichmanns medhjälpare, Alois Brunner, kallades Anton Brunner för "Brunner II".

Brunner inträdde i NSDAP 1939. Han var mellan 1941 och 1943 verksam vid Zentralstelle für jüdische Auswanderung (Rikscentralen för judisk utvandring) i Wien och var ansvarig för deportationen av omkring 48 000 judar. 1943 var han under en kort period stationerad i Prag, innan han 1944 ingick i Sondereinsatzkommando Eichmann som planerade och genomförde förintelsen i Ungern.

Efter andra världskriget ställdes Brunner inför rätta i Wien och dömdes till döden som krigsförbrytare; han avrättades genom hängning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Det råder osäkerhet kring Anton Brunners medlemskap i SS. Vid rättegången i Wien 1946 uppgav han att han inte var medlem i SS. Han hade inte den för SS-medlemmar obligatoriska blodgruppstatueringen (Blutgruppentätowierung) och man har inte funnit några skriftliga dokument som bekräftar hans medlemskap. Felstiner, Mary (1997). ”Alois Brunner: ’Eichmann's Best Tool’” (på engelska). Museum of Tolerance: Multimedia Learning Center. The Simon Wiesenthal Center. Arkiverad från originalet den 3 december 2011. https://www.webcitation.org/63f6pAS3V?url=http://motlc.wiesenthal.com/site/pp.asp?c=gvKVLcMVIuG. Läst 3 december 2011. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]