Hoppa till innehållet

Antonius Felix

Från Wikipedia

Marcus Antonius Felix var en romersk tjänsteman och frigiven slav till kejsarfamiljen. Han var prokurator i Judeen 52-60 e.Kr.

Antonius Felix var bror till Antonius Pallas (finansminister under kejsar Claudius), och de ansågs härstamma från Arkadiens kungar.[1]

Han var från början slav hos Antonia d.y. som var mor till Claudius. Han blev frigiven och var omtyckt av kejsaren, som lät honom gifta sig med drottningar tre gånger.[2] Ett av äktenskapen var med den frånskilda Drusilla, som var sondotter till Marcus Antonius. Det kejserliga släktskapet fick honom att snabbt stiga i graderna.[3] Han skilde sig senare för att gifta om sig med Drusilla av Iudea.

Som romersk prokurator gjorde han sig enligt den romerske historikern Tacitus känd för sin grymhet.[1][3]

Felix höll aposteln Paulus fängslad i Caesarea i två år (58-60). En sammansvärjning mot Paulus uppstod i Jerusalem så befälhavaren skickade Paulus till Felix, både som ett skydd och för att Felix skulle avgöra ärendet. Paulus kom att bli kvar i två år i fångenskap hos Felix.[4] Under sensommaren 59 kväste Felix stridigheter mellan judar och greker i Cesaraea. Han efterträddes av Porcius Festus som var den som sände aposteln Paulus som fånge till Rom.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Tacitus, Annales bok 12, 53-54 (svensk översättning på Tacitus.nu)
  2. ^ Suetonius, De vita Caesarum, Claudius 28 (engelsk översättning på LacusCurtius)
  3. ^ [a b] Saarisalo & Hedegård, Aapeli & David (1939). Biblisk Uppslagsbok. sid. 354 
  4. ^ Apostlagärningarna 23-24