Apati

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En teckning som beskriver ett apatiskt ansiktsuttryck.

Apati (från grekiska απάθεια, apatheia, ungefär "ingen sinnesrörelse") innebär en frihet från sinnesrörelse (affekt), en likgiltighet och känslolöshet. Inom psykologin är apati en benämning för när en individ ställer sig likgiltig inför aspekter av det emotionella, fysiska eller sociala livet. Klinisk apati anses vara en upphöjd nivå, en medelnivå kan ses som depression och en extrem nivå som en typ av dissociativ störning. Apati kan vara objektspecifik, mot en person, ett objekt eller en omgivning.

Apati var i det gamla Grekland det sedliga idealet för cynikerna och stoikerna. Den stoiske vise skulle inte låta leda sig av känslor; han borde därför inte låta dem ta den våldsamma formen av sinnesrörelser, utan genom insikten om att njutningen inte är något i och för sig gott, smärtan inte något i och för sig ont, behärska dem och i stället låta leda sig blott av sitt förnuft. Detta var enligt stoikerna den sedliga apatin.

Apatiskt tillstånd skall ej förväxlas med katatoniskt tillstånd. Det senare fallet innebär att den drabbade saknar mer eller mindre all vilja. Det kan orsakas av svår chock och mycket djup sorg, men beror vanligen på förgiftning av vissa preparat, t.ex brom.

Se även[redigera | redigera wikitext]