Apokalypsens fyra ryttare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Apokalypsens fyra ryttare, träsnitt av Albrecht Dürer (1497-1498).

Apokalypsens fyra ryttare är en berättelse ur Bibelns uppenbarelsebok (sjätte kapitlet). De fyra ryttarna berättas för aposteln Johannes som en uppenbarelse från Jesus, som en del i visionen om apokalypsen, det vill säga världens undergång. Ibland uppges felaktigt en av ryttarna som Pesten. Detta är en missuppfattning som fått spridning bland annat genom en roman skriven av den spanske författaren Vicente Blasco Ibáñez 1916 ("Apokalypsens fyra ryttare", sv övers. 1923). Romanen har filmats två gånger.

Den vite ryttaren (Segraren)[redigera | redigera wikitext]

Jag såg, och se: en vit häst, och han som satt på den hade en båge, och en segerkrans gavs åt honom, och han kom fram som segrare.
— Uppenbarelseboken. 6:2, [1]

Den röde ryttaren (Kriget)[redigera | redigera wikitext]

En annan häst, en eldröd, kom fram, och han som satt på den fick rätt att ta freden från jorden så att människor skulle slakta varandra, och ett långt svärd gavs åt honom.
— Uppenbarelseboken. Upp. 6:4, [1]

Den svarte ryttaren (Svälten)[redigera | redigera wikitext]

Och när Lammet bröt det tredje sigillet hörde jag den tredje varelsen säga: "Kom!" Jag såg, och se: en svart häst, och han som satt på den höll en våg i handen. Och jag hörde liksom en röst mitt ibland de fyra varelserna: "Ett mått vete för en denar och tre mått korn för en denar, men oljan och vinet skall du inte skada".
— Uppenbarelseboken. 6:5-6:6, [1]

Den gulbleke ryttaren (Döden)[redigera | redigera wikitext]

Jag såg, och se: en gulblek häst, och han som satt på den hette Döden, och han hade dödsriket i följe. De fick makt över en fjärdedel av jorden. Till att döda med svärd och med svält och med pest och genom vilda djur på jorden.
— Uppenbarelseboken. 6:8, [1]

Inom musik[redigera | redigera wikitext]

Bandet Aphrodite's Child gjorde en låt på skivan "666" som heter The Four Horsemen ("De fyra ryttarna"). Bandet Metallica gjorde också en låt på skivan Kill 'em all som heter The Four Horsemen. Även bandet Megadeth har gjort en låt om detta, Blessed Are The Dead, som finns på albumet United Abominations. Judas priest har även de gjort en låt som heter just The four horsmen, som finns på albumet Nostradamus. Alla dessa sånger handlar om just dessa.

Även det svenska symfonirockbandet Dice har gjort en instrumentalsvit The four riders of the apocalypse som finns utgiven på CD (1992), under samma namn.

Inom filosofi[redigera | redigera wikitext]

Med Apokalypsens fyra ryttare menas även ibland ateisterna, filosoferna, författarna och debattörerna Daniel Dennett, Richard Dawkins, Sam Harris och framlidne Christopher Hitchens, även om den ursprungliga benämningen var antiapokalypsens fyra ryttare[2].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Bibeln - Bibelkommissionens översättning år 2000. Libris Förlag. ISBN 978-91-7387-100-6.
  2. ^ Fancher, Jeremy. ”Atheism's New Armor: The Four Horsemen of the Anti-Apocalypse”. The Sixth Wall. Koldcast TV. http://blog.koldcast.tv/2012/koldcast-news/atheisms-new-armor-the-four-horsemen-of-the-anti-apocalypse/. Läst 12 april 2014.