Applåd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Människor i en publik som applåderar.

Applåder är ett sätt att uttrycka gillande genom att klappa i händerna.

Applåder används när en publik eller åhörare vill visa uppskattning/gillande av en prestation eller uttalande. Ibland förstärks applåderna genom att publiken ropar, ställer sig upp (stående ovationer) eller stampar med fötterna. Ett alternativ till applåder om publiken sitter till bords är att man klappar eller bankar med händerna i bordet. Detta kan dock uppfattas som ohyfsat i finare sammanhang.

Om publiken (eller den som framträder) är döv eller om applåder kan uppfattas som störande, till exempel under ett sammanträde, kan publiken tacka eller visa uppskattning genom att fladdra med händerna, vanligen i höjd med huvudet. Skälet till denna tysta form av bifall är att den talare som får bifall kan fortsätta tala även under själva bifallet. Denna form av bifall kallas i ibland för att hattifnatta efter Hattifnattarna ur Tove Janssons muminböcker.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fältbiologernas arkiv; Viktiga papper 2004” (PDF). sid. sida 6. Arkiverad från originalet den 3 september 2014. https://web.archive.org/web/20140903105410/http://old.faltbiologerna.se/arkiv. Läst 18 mars 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]