Aquaman

Från Wikipedia
Aquaman
En cosplayer utklädd till Aquaman
Publicering
OriginalnamnAquaman
FörlagDC Comics
DebutMore Fun Comics #73 (november 1941)
Skapad avMort Weisinger
Paul Norris
Tidigare namn i SverigeVattenmannen
Person
Alter egoArthur Curry/Orin
AliasThe King of the Seven Seas, The Dweller-in-the-Depths, The Aquatic Ace, The Marine Marvel, Terra Firma
ArtAtlantean/mänsklig hybrid
HemvärldAtlantis
KopplingJustice League
PartnersMera
Aqualad
Aquagirl
Egenskaper
 • Vattenanpassad fysiologi ger honom övermänsklig styrka, uthållighet, hållbarhet, reflexer, smidighet, fingerfärdighet, läkning, och sinnen
 • Förbättrad simhastighet
 • Marin telepati som ger möjlighet att tillkalla och befalla havsväsen
 • Kunnig till att tala och förstå alla språk på jorden tack vare telepatiska förmågor
 • Hydrokinetiska talanger på låg nivå (vissa kontinuiteter)

Aquaman, kallad Vattenmannen på svenska, är en seriefigur och superhjälte i DC Comics. Han skapades av Mort Weisinger och Paul Norris och debuterade i More Fun Comics #73 i november 1941.[1] Under det sena 1950-talet blev han känd som en av grundarna av superhjältegruppen Justice League.

Fiktiv biografi[redigera | redigera wikitext]

Golden Age[redigera | redigera wikitext]

Aquamans far, en berömd undervattensupptäcktsresande, upptäckte en gammal stad i djuphavet och trodde att det var det förlorade riket Atlantis. Han byggde sig ett vattentätt hem där och lärde sin son att leva under havet, dra syre och kraft från vattnet.

I sina tidiga Golden Age-framträdanden kan Aquaman andas under vattnet med gälar, har övermänsklig styrka som gör det möjligt för honom att simma vid höga hastigheter och kan kommunicera med havsliv och få dem att göra hans anbud. Inledningsvis var han avbildad som att han talade till havsdjur "på sitt eget språk" snarare än telepatiskt, och bara när de var tillräckligt nära för att höra honom. Medan han ofta beskrivs som "härskare av havet", med hela Jordens vatten som hans "domän" och med nästan varje sjövarelse som hans "lojala undersåtar" var titeln aldrig officiell. Aquamans äventyr ägde rum över hela världen, och hans bas var ett gammalt tempel av det förlorade Atlantis, beläget i vattnet, där han höll en ensam tron.

Under hans äventyr i krigstiden var de flesta av Aquamans fiender nazistiska ubåtsbefälhavare och olika skurkar i Axelmakterna. Resten av hans äventyr på 1940-talet och 1950-talet hade han att göra med olika havsbaserade brottslingar, inklusive moderna pirater som hans långvariga ärkefiende Black Jack, liksom olika hot mot vattenlevande organismer, farleder och sjömän.

Aquamans sista framträdande i More Fun Comics var i numret #107, innan han blev flyttad tillsammans med Stålpojken och Green Arrow till Adventure Comics, som började vid numret #103 1946

Silver Age[redigera | redigera wikitext]

Aquamans äventyr fortsatte att publiceras i Adventure Comics genom 1940- och 1950-talet, som en av de få superhjältar att hålla igenom under 1950-talet i fortsatt publicering. Från och med slutet av 1950-talet har nya element i Aquamans bakgrundsberättelse införts, med olika nya återkommande figurer och fler justeringar till figuren, hans ursprung, hans förmågor och personlighet. Den första av dessa element var historien "Aquaman's Undersea Partner" i Adventure Comics # 229 (1956), där rollfiguren och bläckfisken Topo tillkom. Denna och efterföljande element blev senare (efter införandet av DC:s multiversum på 1960-talet) tillskrivet till Aquaman av Earth-One.

I Adventure Comics # 260 (1959) och efterföljande Silver Age-serier visade det sig att Aquaman var Arthur Curry, son till Tom Curry, en fyrvaktare, och Atlanna, en vattenandande utstött, från den förlorade undervattensstaden Atlantis. På grund av sin härkomst upptäckte Aquaman som en ungdom att han hade flera övermänskliga förmågor, inklusive befogenheter att överleva under vattnet, kommunikation med havsliv och enorma simningsframgångar. Så småningom bestämde Arthur sig för att använda sina talanger för att bli försvarare av Jordens hav. Det avslöjades senare att han i sin ungdom äventyrade som Aquaboy och träffade Stålpojken (Jordens enda offentligt aktiva hjälte med superkrafter på tiden) vid ett tillfälle. När Arthur växte upp kallade han sig själv "Aquaman".

Det avslöjades senare efter Atlannas död att Tom Curry träffade och gifte sig med en vanlig människokvinna och fick en son med namnet Orm Curry, Aquaman halvbror. Orm växte upp som en orolig ungdom i skuggan av sin bror, som ständigt betalat borgen för honom i hans problem med lagen. Han växte upp genom att hata Aquaman, inte bara för de förmågor som han aldrig själv kunde besitta, men också för att han trodde att deras far alltid skulle gynna Aquaman. Orm försvann efter en minnesförlust och skulle dyka upp igen år senare som Aquamans ärkefiende, Ocean Master.

Aquamans förmåga att tala med fiskar utvidgas så småningom till fullvärdig telepatisk kommunikation med havsdjur, även från stora avstånd. Han var också utvecklade en särskild retroaktiv svaghet, liksom Stålmannens sårbarhet för kryptonit och Green Lanterns sårbarhet för färgen gul: Aquaman måste komma i kontakt med vatten minst en gång i timmen, annars skulle han dö (före denna berättelse kunde Aquaman befinna sig både i och ur vattnet på obestämd tid.)

Modern Age[redigera | redigera wikitext]

Efter 1985-års upplagan Crisis on Infinite Earths serie blev det flera kortvariga serier som producerades i slutet av 1980- och början av 1990-talet. Det började med 1986-års fjärde upplaga av Aquaman, skriven av Neal Pozner, som visade Aquaman i en ny, mestadels djupblå, dräkt. Serien fick gott mottagande och en uppföljande serie var på gång, men avbröts så småningom på grund av kreativa problem. Denna serie utökade även flera detaljer i Silver Age-Aquamans ursprung, samt Aquamans relation till sin halvbror, Ocean master, vars ursprung återberättades närmare i detalj. Serien hade också lagt mystiska element för Aquamans mytologi och återskapat Ocean Master som en magiker. Aquaman återkom i sin blå kostym i Aquaman Special # 1 (1988).

I slutet av 1988 visades figuren i crossovern Invasion! i en gästroll med Doom Patrol, då återigen i sin orangea och gröna kostym.

Krafter och förmågor[redigera | redigera wikitext]

Aquamans mest berömda kraft är hans förmåga att kommunicera med undervattensvarelser, som han kan tillkalla från långt avstånd. Han är även anpassad till att andas under vattnet och överleva i extrema djuphavstryck och temperaturer. Han besitter även en viss övermänsklig styrka. Han kan simma i mycket höga hastigheter och simma uppströms i mycket starka forsar utan större ansträngningar. Han besitter även ekolokalisering som gör att han kan hitta rätt i totalt mörker.

Figurgalleri (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Vänner och familj[redigera | redigera wikitext]

 • Mera - Aquamans fru som hade kraften att bilda strukturer gjorda av hårt vatten. Tidigare drottning av Xebel.
 • Deep Blue - Aquamans halvsyster, även känd som Indigo. Debbie Perkins ansågs vara dotter till Neptunus Perkins och Tsunami, men Atlan (Orins far) visade sig vara hennes sanna far, vilket innebär att hon är Orins halvsyster. Hon kan inte leva utanför vattnet. Hon kan styra livet i havet om hon rör vid det, och kan även ändra storleken på varelser när hon rör vid dem.
 • Tula - Även känd som den ursprungliga Aquagirl, var för en tid Aqualads flickvän. Hon dog under Crisis on Infinite Earths.
 • Lorena Marquez - Även känd som den andra Aquagirl. Lorena var en vanlig människa från San Diego i Kalifornien, som ändrades till en vattenlevande under den katastrof som drabbade staden.
 • Toppo - En bläckfisk som var Aquamans tränade husdjur i olika berättelser under 1950- och 1960-talet. Nu avbildad som en människoliknande bläckfiskhumanoid.
 • Porm - En delfin som fungerade som en surrogatmamma för Aquaman. Dödades under händelserna av Final Night.
 • Aqualad - Black Mantas son, som väljer att bli en hjälte.
 • Cal Durham - En afroamerikansk hjälte som blir vän med Aquaman.
 • Tsunami - Japanska hjältinna och ex-fru till Neptunus Perkins.

Superskurkar[redigera | redigera wikitext]

 • Black Manta - Aquamans ärkefiende. En brottsling klädd i en undervattensdräkt som är försedd med många hjälpmedel och vapen.
 • Ocean Master - Aquamans avundsjuke halvbror, vars verkliga namn är Orm Curry. Han försöker ta Aquamans plats som Atlantis kung.
 • Fisherman - En skurk som använder fiskerelaterade utrustningar när han begår brott. Han är en av medlemmarna i Terrible Trio.

TV-serie[redigera | redigera wikitext]

En TV-serie, skapad av Alfred Gough och Miles Millar, skulle släppas under 2006 men bara ett pilotavsnitt gjordes. Han har även varit med i Justice League of America och Young Justice.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Vattumannen i animerade TV-serien Svampbob Fyrkant är identisk lik Aquaman och har en följeslagare som heter Sjöpojken (lite som Aqua-Lad).

Aquaman har även varit med i tre live action-filmer. De två första är Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) och Justice League (2017). Han var sedan huvudkaraktären i 2018s film med samma namn som superhjälten själv har.I alla tre spelas han av Jason Momoa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]