Arabia felix

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Arabia felix (latin för "lyckliga Arabien") är de antika grekiska författarnas namn på sydvästra delen av Arabiska halvön som är den klimatiskt mest gynnade delen av halvön. Romarna delade in arabvärlden i Arabia deserta, Arabia felix och Arabia petraea.

Den danske författaren Thorkild Hansen förklarar i sin bok Det lyckliga Arabien: en forskningsfärd 1761-1767 (svensk översättning 1964 s.256) att namnet är ett översättningsfel:

På arabiska betyder jemen sålunda ursprungligen högra handen eller högra sidan. Men när araberna skall fastställa väderstrecken har de alltsedan tidernas begynnelse vänt sig mot öster, liksom vi i Europa finner det naturligt att först vända oss åt norr. När en arab står vid ”världens mittpunkt”, den heliga stenen Kaba i Mekka, har han således alltid ansiktet mot öster. På det sättet har ordet jemen, som ursprungligen betydde höger, också kommit att betyda söder. Jemen är alltså helt enkelt landet som ligger till höger, landet i söder. Nu anses som bekant bland araberna högra sidan vara mycket finare än den vänstra. Medan den vänstra än i dag kallas den smutsiga och betraktas som mindervärdig har ordet höger eller jemen kommit att betyda lycklig eller välsignelsebringande. Arabia ]emen blev på det sättet genom en felaktig översättning till Eudaimon Arabia, som blev till Arabia Felix, som blev till l’Arabie heureuse, som blev till Das glückliche Arabien, som blev till Det lyckliga Arabien. I själva verket betyder ordet bara Sydarabien.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]