Tankesmedjan Tiden

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Arbetarrörelsens Tankesmedja)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tankesmedjan Tiden
Grundad2006
TypTankesmedja
SäteStockholm
PlatsSverige
Webbplatstankesmedjantiden.se
Tidigare namnArbetarrörelsens Tankesmedja (2006–2014)

Tankesmedjan Tiden bildades 2006 som Arbetarrörelsens Tankesmedja av Landsorganisationen i Sverige (LO), Arbetarnas bildningsförbund (ABF), och Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP) och fick den 30 januari 2014 sitt nuvarande namn.[1] Syftet är att stimulera idédebatt utifrån arbetarrörelsens värderingar samt analysera och opinionsbilda kring långsiktigt avgörande frågor som globalisering, hög sysselsättning, ett hållbart arbetsliv, en effektiv och jämlik välfärd samt organisering, bildning och en deltagande demokrati.

Tankesmedjan ger ut debattskrifter, inklusive Tiden magasin och rapporter, arrangerar seminarier och debatter, samt deltar i den dagliga politiska debatten som en socialdemokratisk och arbetarrörelsenära röst. Den drivs som en förening, grundad gemensamt av LO, Socialdemokraterna och Arbetarnas bildningsförbund och leds av verksamhetschefen Daniel Färm. Ordförande i styrelsen för Tankesmedjan Tiden är Karin Sundin.

Politiska rapporter[redigera | redigera wikitext]

Sedan starten 2006 fram till september 2013 utgav Arbetarrörelsens Tankesmedja över 100 rapporter och analyser, bland annat på politikområdena arbetsmarknad, skola, skatter, miljö och klimat, tillväxt, infrastruktur och i EU-frågor. Under 2011 utgavs sex bokrapporter under temat "Socialdemokratins utmaningar: Full sysselsättning". Bland de rapporter som utgivits senaste året kan nämnas Den nya kapitalismen och politikens möjligheter av Dan Andersson, Jobben i det gröna folkhemmet av Mats Engström, Det är vår värld, en antologi om internationell rättvisa och solidaritet, Det mörka Europa, om främlingsfientlighet, rasism och högerextremism, av Tommy Svensson och Måns Wadensjö, och, i samarbete med Friedrich Ebert Stiftung, Can He Win?, om Peer Steinbrück, som utmanade Tysklands regeringschef Angela Merkel i det tyska förbundsdagsvalet i september 2013.

Under 2018 gav Tankesmedjan Tiden ut cirka tio rapporter, bland annat om psykisk ohälsa, skolvalssystemet, biståndspolitiken, en jämlik barndom samt en granskning av Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitik. Under samma år arrangerade tankesmedjan cirka 50 seminarier, debatter och konferenser.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

I föreningens ordinarie verksamhet ingår att:

  • göra analyser av samhällsförändringar
  • utveckla idéer och stimulera en idédiskussion i för medlemmarna viktiga framtidsfrågor
  • bygga nätverk för att understödja denna idéutveckling.

Tankesmedjan Tiden är samarbetspartner och medlem i den europeiska Bryssel-baserade tankesmedjan Foundation for European Progressive Studies, FEPS.[2] De två har tillsammans utgivit rapporten Making Europe Nobel Laureates in Education, författad av Pär Nuder och Sebastian de Toro om utbildningspolitiken i EU-länderna.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Arbetarrörelsens Tankesmedja var resultatet av en sammanslagning av Tankesmedjan Idé & Tendens (som drivits av SAP och ABF) och delar av LO idédebatts verksamhet. Tidigare verksamhetschefer har varit Ove Andersson och Jesper Bengtsson.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 17 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160617085440/http://tankesmedjantiden.se/en-ny-tankesmedja-ar-fodd/. Läst 9 juni 2015. 
  2. ^ Foundation for European Progressive Studies, FEPS

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]