Arbetsförmedling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Arbetsförmedling är näringsverksamhet eller allmän verksamhet med syfte att mäkla anställning eller uppdrag. Härmed avses att söka föra samman den som utbjuder sitt arbete (det vill säga den som är arbetslös) med den som söker arbetskraft.

Arbetsförmedling organiseras i Sverige bland annat av den statliga Arbetsförmedlingen. I Finland heter verksamheten arbetskraftsservice, kontoren heter arbetskraftsbyråer och den ansvariga myndigheten är Arbetsministeriet.

Under många år var privata företag förbjudna i Sverige att bedriva arbetsförmedling. De är fortfarande förbjudna att ta betalt av sökande. Bakgrunden är att på 1800-talet fanns privata arbetsförmedlingar som tog mycket betalt och ljög om hur mycket man kunde tjäna (ackordsarbete var vanligt). Trots förbudet har det i Sverige under 2000-talet, efter att det blivit lättare att få tillfälliga arbetstillstånd, blivit vanligt att icke-EU-medborgare blivit lurade av privata arbetsförmedlingar i hemlandet, till exempel för bärplockningsjobb i Sverige.

Externa länkar