Archostemata

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Archostemata
Stratigrafisk utbredning: Perm till nutid
Tenomerga mucida01.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassBevingade insekter
Pterygota
InfraklassNeoptera
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
UnderordningArchostemata
Kolbe, 1908
Vetenskapligt namn
§ Archostemata
Familjer

Crowsoniellidae
Cupedidae
Jurodidae
Micromalthidae

Ommatidae
Hitta fler artiklar om djur med

Archostemata är den minsta underordningen av skalbaggar och består av ett 40-tal kända arter uppdelade i fem familjer. De är en mycket gammal grupp insekter med många primitiva egenskaper. Sett till formen påminner arterna i Archostemata om de första skalbaggarna som tycks ha uppstått för omkring 300 miljoner år sedan.

Archostemata är idag sällsynt och utgör endast en mycket liten del av den stora ordningen skalbaggar. Fossil från perm antyder dock att de en gång var mycket mer vanliga och förekom rikligt över en stor del av världen. Ett antal utdöda familjer har hittats och nu levande arter ses som spridda kvarlevor av den tidigare stora populationen.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arter inom underordningen Archostemata återfinns i Sydamerika (Cupedidae, Omnatidae), Nordamerika (Cupedidae, Micromalthidae), Europa (Crownsoniellidae), Asien (Cupedidae, Jurodidae) och Australien (Cupedidae, Omnatidae).[1] Ingen art förekommer i Skandinavien, men enstaka exemplar kan ibland hittas i importerat virke. Av den europeiska familjen (som helt utgörs av arten Crowsoniella relicta) har endast tre exemplar hittats, samtliga på samma plats i centrala Italien.[1]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Archostemata är medelstora skalbaggar med en längd mellan 5 och 26 mm samt en bredd på 2 till 9 mm. Undantag är Micromalthus debilis och Crowsoniella relicta med en bredd på omkring 1,5 mm. Färgen på kroppen kan vara från ljusgrå till brun och svart.[1] Antennerna är filiforma (trådformade) eller moniliforma (formade som en sträng av pärlor).

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Fem nu levande familjer räknas till Archostemata:

Därutöver har ett antal utdöda familjer inom Archostemata upptäckts som fossil:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • White, Robert E. (1983). A Field Guide to Beetles of North America. Houghton Mifflin Company 

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Kristensen, N. P.; Beutel, R. (2005). Handbuch der Zoologie - Coleoptera, Beetles, Volume 1: Morphology and Systematics.. Walter de Gruyter. ISBN 3-11-017130-9 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]