Arequipas historiska centrum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världsarv
Arequipas historiska centrum
Katedralen i Arequipa
Geografiskt läge
Koordinater 16°24′0″S 71°32′0″V / 16.40000°S 71.53333°V / -16.40000; -71.53333
Land  Peru
Region* Latinamerika och Karibien
Data
Typ Kulturarv
Kriterier i, iv
Referens 1016
Historik
Världsarv sedan 2000  (24:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Arequipas historiska centrum förklarades som ett Unesco världsarv i november 2000. Det består huvudsakligen av Arequipa och Yanahuara. Världsarvskommitténs motivering lyder:

Arequipas historiska centrum är ett exempel på ornamenterad arkitektur, som representerar ett mästerverk av den kreativa föreningen mellan Europeisk och inhemska särddrag. En kolonial stad utmanad av naturens villkor, de inhemska influenserna, erövringsprocessen och evangelism såväl som för ett spektakulär naturligt scenario

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Världsarvet utgörs bland annat av de vita byggnaderna i stans historiska centrum. Husen är byggda av en vulkanisk sten, kallad sillar, som är rikt förekommande i regionen. De har också gett smeknamnet åt staden ”Den vita staden” (’’La Ciudad Blanca’’). Byggnaderna representerar europeisk och inhemska byggnadstekniker och särdrag, uttryckta i det beundransvärda arbetet av koloniala mästare och Criollo samd Indiska stenhuggare. Kombinationen av olika influenser illustreras genom stadens robusta murar, valvgångar och valv, gårdsytor och öppna områden, och fasadernas intrikata barockdekorationer.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]