Arganolja

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arganträd
Produktion av arganolja på traditionellt vis

Arganolja är en gul vegetabilisk olja som görs av arganfruktens frön.

Arganträdet är anpassat för torrt klimat och har djupa rötter för att kunna nå vatten långt ner i marken. Trädet är hotat och växer bara i sydvästra Marocko på gränsen mot Saharaöknen. Trädet finns på Unescos världsarvslista sedan 1999. Frukterna mognar i juli–augusti och faller naturligt till marken.

Tillverkning av arganolja[redigera | redigera wikitext]

Arganfrukterna samlas in och skalen slås sönder med en sten. Innanför skalet finns själva frukten bestående av fruktkött och tre kärnor. Fruktköttet används som djurfoder och av fröna gör man oljan. Fröna rostas först över en eld. Rostningen ger oljan den nötiga smaken/doften. Efter rostningen mals fröna till olja. För att tillverka 0,3 kilo olja behövs nio kilo nötter.

Oljans användning[redigera | redigera wikitext]

Det finns egyptiska texter om läkemedel redan från 1219 där arganoljan nämns. Oljan ansågs hälsosam redan då, och det finns idag studier som visar att den har positiva effekter exempelvis i förebyggande syfte mot hjärt- och kärlsjukdomar. Den är också en lätt olja som lämpar sig för insmörjning i huden.

Oljan används även i matlagning. Den räknas som en exklusiv olja på grund av priset, cirka 80–100 kr för 100 ml. Priset kommer att stiga ordentligt på grund av de senaste positiva utvecklingarna i Marocko avseende kvinnors rättigheter. Efterfrågan i USA och Latinamerika påverkar också prisutvecklingen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]