Argus Filch

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Argus Filch
Harry Potter-rollfigur
Första framträdande Harry Potter och de vises sten
Senaste framträdande Harry Potter och dödsrelikerna
Skådespelare David Bradley
Svensk dubbning Mikael Roupé
Anknytning
Lojalitet Hogwarts, visar dock även lojalitet mot Dolores Umbridge och Ministeriet i bok fem
Elevhem okänt
Information
Hårfärg grå
Ögonfärg grå
Blod ynk

Argus Filch är en litterär figur i böckerna om Harry Potter. Han är vaktmästareHogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Filch är en ynk, det vill säga ett barn till en trollkarl och häxa, men som själv saknar magiska krafter. Ynker är extremt ovanliga. Att Filch är en ynk avslöjas i den andra boken om Harry Potter, Harry Potter och hemligheternas kammare, då han söker till en kvicktrickskurs där vuxna trollkarlar och häxor får lära sig trolla. Filch tycker att Dolores Umbridge är den bästa rektor Hogwarts någonsin haft, eftersom hon vill genomföra en reform där det ges tillåtelse att prygla eleverna. Filch vill även gärna att de gamla bestraffningssystemen återupprättas, där eleverna hängs i vristerna i bojor som han har på sitt kontor. Han smörjer dem fortfarande om han någon gång skulle få användning för dem. I den femte boken får han tillåtelse av Umbridge att använda dem.

Filch är inte populär hos eleverna. Troligtvis är han avundsjuk på dem för att de kan trolla. Hans största fiende är poltergeisten Peeves. I den andra boken blir även han och Harry Potter fiender för att Filch tror att Harry förstenade hans katt.

Mrs Norris är Filch katt. Hon smyger omkring på Hogwarts och meddelar Filch om några regler bryts.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]