Argus Filch

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Argus Filch
Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och de vises sten
Senaste framträdandeHarry Potter och dödsrelikerna
SkådespelareDavid Bradley
Svensk dubbningMikael Roupé
Anknytning
LojalitetHogwarts, visar dock även lojalitet mot Dolores Umbridge och Ministeriet i bok fem
Elevhemokänt
Information
Hårfärggrå
Ögonfärggrå
Blodynk

Argus Filch är en litterär figur i böckerna om Harry Potter. Han är vaktmästareHogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Filch är en ynk, det vill säga ett barn till en trollkarl och häxa, men som själv saknar magiska krafter. Ynker är extremt ovanliga. Att Filch är en ynk avslöjas i den andra boken om Harry Potter, Harry Potter och hemligheternas kammare, då han söker till en kvicktrickskurs där vuxna trollkarlar och häxor får lära sig trolla. Filch tycker att Dolores Umbridge är den bästa rektor Hogwarts någonsin haft, eftersom hon vill genomföra en reform där det ges tillåtelse att prygla eleverna. Filch vill även gärna att de gamla bestraffningssystemen återupprättas, där eleverna hängs i vristerna i bojor som han har på sitt kontor. Han smörjer dem fortfarande om han någon gång skulle få användning för dem. I den femte boken får han tillåtelse av Umbridge att använda dem.

Filch är inte populär hos eleverna. Troligtvis är han avundsjuk på dem för att de kan trolla. Hans största fiende är poltergeisten Peeves. I den andra boken blir även han och Harry Potter fiender för att Filch tror att Harry förstenade hans katt.

Mrs Norris är Filch katt. Hon smyger omkring på Hogwarts och meddelar Filch om några regler bryts.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]