Armory Show

Affisch för utställningen.
Den här artikeln handlar om 1913 års utställning Armory Show. För den årliga konstmässan se Armory Show (konstmässa), för poprockbandet, se Armoury Show.

Armory Show, 17 februari – 15 mars 1913, var en mycket inflytelserik internationell konstutställning med över 1 100 verk av moderna konstnärer i New York på 69th Regiment Armory, Lexington Avenue.

Fauvister, kubister och andra konstnärer med Paris som hemvist introducerades för första gången för en amerikansk publik i stor skala, och utställningen fick ett avgörande inflytande på amerikansk konst och konstkritik. Utställningen arrangerades av Association of American Painters and Sculptors och understöddes av gruppen The Eight. Den gick senare vidare till Art Institute i Chicago och på Copley Society of Art i Boston.

Efterföljare[redigera | redigera wikitext]

Utställningarna 1913 blev framgångsrika och det har senare gjorts andra utställningar som refererat till dem.

År 1944 anordnade Cincinnati Art Museum en version i mindre skala och 1958 hade Amherst College en utställning med 62 verk, varav 41 också ställts ut i den ursprungliga utställningen. År 1963 hade Munson-Williams-Proctor Arts Institute i Utica i staten New York utställningen 1913 Armory Show 50th Anniversary Exhibition med över 300 verk.

Med början i liten skala 1994 organiseras den årliga konstmässan (the New) New York Armory Show på hamnpirar i Hudsonfloden.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Bilder från utställningen[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]