Armstrong Whitworth Siskin II

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Armstrong Whitworth Siskin Mk.IIA
Armstrong-Whitworth Siskin ExCC.jpg
Beskrivning
TypJaktflygplan
Besättning1
I aktiv tjänst1924–1926
TillverkareArmstrong Whitworth
Data
Längd6,86 meter
Spännvidd10,08 meter
Höjd2,97 meter
Max. startvikt720 kg
Motor(er)1 × AS Jaguar 14-cylindrig stjärnmotor
Motoreffekt385 hk
Prestanda
Max. hastighet240 km/h

Armstrong Whitworth Siskin II även benämnt Siddeley Siskin var ett engelskt jaktflygplan.

Flygplanet var en vidareutveckling av jaktflygplanet Siddeley S.R.2 Siskin från 1919. Under 1921 övertog Armstrong Whitworth & Co Ltd varumärket och konstruktionsritningarna av Siskin från Siddeley Deasy Car Co Ltd. Flygplanet konstruerades om helt, vissa bärande trädetaljer byttes mot metall. Flygplanet försågs med en 14-cylindrig stjärnmotor på 325 hk som drev en tvåbladig propeller. Första prototypen som var tvåsitsig visades upp i augusti 1922, medan den ensitsiga jaktvarianten visades upp först i oktober 1923. Senare kom prototyp I att byggas om till samma utförande som prototyp II. Det visade sig att det inte var lätt att sälja flygplanen på marknaden, trots flera försäljningsresor.

Flygplanet var en biplans konstruktion där övervingens spännvidd var större än undervingens vidd. Den övre vingen bars upp av två vinklade stöttor från undervingen samt fyra snedställda stöttor från flygplanskroppen. Endast övervingen var försedd med skevroder. Hjullandstället var fast med en sporre under fenan.

I samband med den internationella flygutställningen ILUG i Göteborg 1923 visades prototypflygplan I upp. Flygkompaniet visade intresse för typen och i november 1923 anlände det civilregistrerade prototypflygplanet II (G-EBHY) till Sverige för att tillsammans med en Bristol Fighter genomgå vinter- och köldprov i Kiruna. Flygplanet köptes officiellt i mars 1924, och placerades på Malmen. I samband med att Flygvapnet bildades 1 juli 1926 överfördes flygplanet dit från Flygkompaniet. Men på grund av en felmanöver i byig vind havererade flygplanet på Malmen den 8 juli 1926. Flygplanet gavs ingen flygvapenkod utan avfördes som kasserat i november 1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]