Artur (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Artur är en tecknad amerikansk-kanadensisk TV-serie för barn, som visades första gången 1996SVT. TV-serien handlar om den tecknade jordsvinet Artur Reads vardag, familj och vänner.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Artur Read[redigera | redigera wikitext]

Artur är TV-seriens huvudperson som går i tredje klass på Lakewoods Grundskola. Artur är det äldsta syskonet i hans familj, han har två yngre systrar; Lillemor och Britt. Arturs främsta intressen är att läsa böcker, umgås med sina vänner och se på TV.

Lillemor Read[redigera | redigera wikitext]

Lillemor är mellanbarnet i Arturs familj och går på dagis. Hon gillar att titta på barnprogram när Artur vill se annat och hon är också väldigt bortskämd.

Pappa[redigera | redigera wikitext]

Arturs pappa är som de flesta andra pappor och han driver en cateringfirma hemma.

Mamma[redigera | redigera wikitext]

Arturs mamma är en snäll och förstående mamma och hon jobbar som revisor. Man ser henne ganska sitta vid datorn så hon jobbar hemifrån. Ibland måste hon ge sig av på möten och blir väldigt tacksam när hennes svärmor ställer upp som barnvakt när det behövs.

Farmor Thora[redigera | redigera wikitext]

Farmor Thora är farmor till Artur, Lillemor och Britt. Hon är väldigt godhjärtad och oerhört pigg för sin ålder. Hon blir nästan aldrig arg och hjälper gärna Artur när han är ledsen. Hon kan vara bestämd, men hon är som sagt snäll och rättvis. Hon är mycket klok och kan komma med kloka råd, och sitter gärna barnvakt. Thora är god vän med fru McGrady, som jobbar på Artur skola. De brukar spela bingo.

Buster Baxter[redigera | redigera wikitext]

Buster är Arturs allra bästa kompis. Busters främsta intressen är att läsa science fiction-böcker och spela TV-spel. Han spelar även tuba i skolorkestern. Buster bor bara med sin mamma Bitzi som jobbar på lokaltidningen, han träffar sin pappa väldigt sällan.

Fransyska Frensky[redigera | redigera wikitext]

Fransyska är en riktig pojkflicka och hon gillar att sporta, spela trummor och att sjunga, väldigt högt. Hon har ett väldigt rättframt och okänsligt uppförande vilket ibland sätter henne på kant med sina vänner och familjemedlemmar. Hon kan dock vara snäll och förstående i en del avsnitt och hon kan erkänna sina brister.

Alan "Hjärnan" Powers[redigera | redigera wikitext]

"Hjärnan" är en av Arturs bästa klasskamrater som är ett riktigt snille. Det beror mest på hans intresse för akademi och kunskap. Många vänder sig till honom för att få råd och han är väldigt artig. "Hjärnan" jobbar i glassbaren med sin mamma när han inte är i skolan.

Binky Barnes[redigera | redigera wikitext]

Binky är en annan klasskamrater som från början var en ganska taskig kille och retades med många men nu mer är han snäll och är en av Arturs bästa klasskompisar. Binky försöker dock ibland att passa in i skolans "tuffa gäng", men har i själva verket flera svagheter, såsom rädsla för mörker och läskiga ljud, samt har även en tidvis skev verklighetsuppfattning, och ouppfylleliga önsketankar, såsom att se andra sidan av Lakewood, dit han enligt honom själv har aldrig har farit. Han är som tidigare nämnts snäll, för i ett avsnitt har han sagt ifrån till sina tuffa kompisar när de har retat Artur. Hans mamma är sjuksköterska och är överbeskyddande, men Binky älskar henne ändå.

Mary "Muffy" Crosswire[redigera | redigera wikitext]

Muffy är bästa vän med Fransyska trots att de är ganska olika varandra, och klasskamrat med Artur. Muffy är dotter till rikaste och mest framgångsrika affärsman Edward och är därför ganska bortskämd, vilket hon ofta imponerar på sina klasskamrater med. På grund av sin lite dominanta attityd kan även hon hamna i bråk med sina vänner, särskilt Fransyska.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]