Artur (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Artur (TV-serie)
MusikBelieve in Yourself av Ziggy Marley and the Melody Makers[1]
Produktion
ProduktionsbolagCookie Jar Group[2]
Sändning
OriginalkanalPBS Kids[1]
Kids' CBC
Originalvisning7 oktober 1996[3]
Officiell webbplats
IMDb
Redigera Wikidata

Artur är en tecknad amerikansk-kanadensisk TV-serie för barn, som visades första gången 1996SVT. TV-serien handlar om det tecknade jordsvinet Artur Reads vardag, familj och vänner.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Artur Read[redigera | redigera wikitext]

Artur är TV-seriens huvudperson som går i tredje klass på Lakewoods Grundskola. Artur är det äldsta syskonet i sin familj, han har två yngre systrar; Lillemor och Britt och två snälla föräldrar som alltid håller sams. Han har dessutom ett eget husdjur, hundvalpen Vän. Artur umgås på sin fritid med bästa vännerna Buster, Hjärnan, Franciska (som han då och då råkar i konflikt med) och Franciska.

Svenska rösten gjordes av Leo Hallerstam.

Lillemor Read[redigera | redigera wikitext]

Lillemor är mellanbarnet i Arturs familj och är som en lillasyster ofta är mot ett storasyskon ur det äldre syskonets perspektiv, jobbig och retsam. Hon är mycket envis och bestämd och väldigt bortskämd. Under dagtid går hon på stadens förskola där hon är bästa vän med Emily och ibland tvillingarna Tibble och har dessutom en fiktiv och osynlig kompis.

Svenska rösten gjordes av Linda Åslund och senare säsonger av Elina Raeder

Pappa[redigera | redigera wikitext]

Arturs pappa som heter David är en vänlig och bra pappa som driver en cateringfirma hemifrån.

Svenska rösten gjordes av Steve Kratz

Mamma[redigera | redigera wikitext]

Arturs mamma som heter Jane är en vänlig och bra mamma som jobbar som revisor. Hon har flera syskon som då och då dyker upp i vissa avsnitt.

Farmor Thora[redigera | redigera wikitext]

Farmor Thora är farmor till Artur, Lillemor och Britt som är som farmödrar är som mest, snäll, varm, god och rättvis.

Buster Baxter[redigera | redigera wikitext]

Buster är Arturs allra bästa kompis. Busters är en ganska lat person som älskar att äta och försumar ofta skolarbete före nöjen men ändå viker inte Artur hans sida. Buster bor bara med sin mamma Bitzi som är ganska överbeskyddande emot sin son och jobbar på lokaltidningen. Fadern är okänd och är inte med i handlingen.

Svenska rösten gjordes av Nick Atkinson

Fransyska Frensky[redigera | redigera wikitext]

Fransyska är en riktig pojkflicka som gillar att sporta och spela trummor. Hon har en mycket stark vilja och kan vara väldigt rättframt och okänslig ibland vilket ofta sätter henne på kant med sina vänner och familjemedlemmar, mest Artur. Hennes far är sopgubbe och hon har en bra relation med honom då de sportar tillsammans. Hennes storasyster Catherine är som en äldre version av Franciska själv och för det mesta käbblar de men älskar varandra ändå.

Svenska rösten gjordes av Eleonor Telcs

Alan "Hjärnan" Powers[redigera | redigera wikitext]

"Hjärnan" är en av Arturs bästa klasskamrater som är något av en riktig plugghäst och nörd som därför vet mycket mer än de andra eleverna, men han skryter inte om det utan blir uppskattad av klasskompisarna. Ibland jobbar han oavlönat i glassbaren med sin mamma när han inte är i skolan.

Svenska rösten gjordes av Linus Wahlgren

Binky Barnes[redigera | redigera wikitext]

Binky är en äldre elev i skolan som är något av en mobbare som sätter de yngre eleverna i skräck. Egentligen vill han vara snäll och är därför lätt missförstådd och lyckas ändå bli en av Arturs bästa skolkompisar.

Svenska rösten gjordes av Linus Wahlgren

Mary "Muffy" Crosswire[redigera | redigera wikitext]

Muffy är en av Arturs bästa klasskamrater som är en ytterst bortskämd rikemandotter och mycket fisförnäm och anser sig finare än sina vänner. Fadern är en ytterst framgångsrika affärsman Edward som äger stora delar av Älgköping På grund av sin lite dominanta attityd kan även hon hamna i bråk med sina vänner, särskilt Fransyska.

Svenska rösten gjordes av Therese Reuterswärd

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia
  2. ^ hämtat från: portugisiskspråkiga Wikipedia
  3. ^ Metacritic-ID: tv/arthur, läst: 12 juni 2018

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]