Aryabhata

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För månkratern, se Aryabhata (månkrater).
Staty av Aryabhata

Aryabhata, född i Pataliputra år 476, död 550, var en känd indisk astronom och matematiker.[1] Endast 23 år gammal publicerade han en astronomisk avhandling om 118 sanskritverser, i avsikt att summera tidens vediska matematikkunnande.[2] Aryabhatiya, som skriften kallades, skulle bli en av de mest briljanta bedrifterna i matematikens historia med långtgående återverkningar såväl i öst som väst. Tidiga arabiska forskare som studerade Aryabhata kallade honom Ardshabahr.

Astronomi[redigera | redigera wikitext]

Aryabhatiya innehåller en teori, där jorden kretsar runt sin egen axel och han bestämde korrekt jordens axiella rotation.[2] Möjligen inspirerad av Yajnavalkya lade han också fram en heliocentrisk gravitationsteori, som föregick Kopernikus med nästan 1 000 år. Aryabhata slöt sig till att planetbanorna var elliptiska och kom med en giltig förklaring på sol- och månförmörkelser.[3] Hans teori om rörelses relativitet antedaterade Einsteins med 1 400 år.

Matematik[redigera | redigera wikitext]

Aryabhatas studier i algebra och trigonometri, som lade grunden till differential- och integralkalkylen, influerade europeiska matematiker 1 000 år senare, när hans texter översattes till europeiska språk från 700-talets arabiska översättningar av sanskritoriginalen. Han beräknade värdet av pi till 3,1416[1], men han gjorde också felaktiga beräkningar av tetraederns och klotets volym.[2] Aryabhatas framställning av att dra ut kvadratroten och kubikroten förutsätter att dagens talsystem användes.[2]

Den som närmast kom att följa i Aryabhatas spår var Brahmagupta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Aryabhata i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1922)
  2. ^ [a b c d] Aryabhata the Elder - Biografi School of Mathematics and Statistics - University of St Andrews, Scotland
  3. ^ Bharatadesam - Science and Technology