Ascanio in Alba

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ascanio in Alba (Ascanio i Alba) är en pastoral opera i två delar (Festa teatrale in due alti) med musik av Wolfgang Amadeus Mozart och libretto av Giuseppe Parini, K.111.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Operan uruppfördes vid bröllopet mellan ärkehertig Ferdinand och Maria Beatrice d'Este 1771. Librettot är i första hand en allegori och en vägledning för unga prinsar i hur de skulle bete sig som regenter senare i livet. Det är alltså ett budskap och inte en intrig som står i centrum för texten.

Mozart var 14 år när han skrev musiken till texten och var inte direkt inspirerad av den stela texten men lyckades ändå förnya opera seria genom att göra innovationer som var häpnadsväckande för samtiden.

Samtidigt med Ascanio in Alba uppfördes också en opera av Johann Adolf Hasse, Ruggiero. Hasse sade vid uppförandet om Mozart att "den unge mannen gör att vi alla blir glömda" och skrev aldrig någon mer opera efter Ruggiero.

Innan librettot kom till hade Mozart en uvertyr färdig. Operan består i övrigt av da capo-arior, verkningslösa körer, en terzett i slutet och en liten balett.

Personer[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]