Askeberga skeppssättning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Askeberga ur Förr och Nu 1877
Askeberga skeppssättning

Askeberga skeppssättning eller Rane stenar ligger i Askeberga i Vads socken nära Tidan, ungefär 25 kilometer norr om Skövde i Västergötland. Ett ovanligt särdrag är att skeppet saknar stävstenar i ändarna och därför snarare påminner om ett långhus. Dessutom står skeppssättningen på en platform av jord. Den är 55 meter lång och 18 meter bred (på mitten 20 meter i yttermått och 14 meter innermått, vid kortsidan är den 9 meter i yttermått och 5 meter i innermått). Dateringen är okänd men ligger troligen i yngre järnåldern.

Anläggningen består av 24 stenblock, upp till 2 meter höga och med en vikt per styck upp mot 15 ton. Det största blocket mäter 2,0 meter ovan markytan och 2 x 2 m i plan, men eftersom det har en närmast triangulär planform är volymen närmast 5 m³ om man räknar med att den i snitt fortsätter 0,2 meter under markytan. Detta ger en vikt på 13,5 ton. Stenarna kan komma från en svag förhöjning i landskapet några hundra meter åt sydost där det fortfarande finns kvar många stenblock.

En liknande, men något mindre, anläggning finns fem mil österut på en halvö ut i Vättern i Nässja socken i Östergötland. Denna kallas Nässja skeppssättning (RAÄ-nr Nässja 2:1) och är en oval stenkrets med måtten 44×18 m även den bestående av 24 stenar.


Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]