Astrobiology Field Laboratory

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Astrobiology Field Laboratory
Astrobiology Field Laboratory
Astrobiology Field Laboratory
StatusPlanerad
TypRover
OrganisationNASA
WebbplatsAstrobiology Field Laboratory Summary
Uppskjutning
UppskjutningsfarkostAtlas V

Astrobiology Field Laboratory (också känd som AFL) är en NASA-sond som är på förslag att studera planeten Mars. Denna så kallade Rover ska byggas av Nasas Jet Propulsion Laboratory. Det är planerat att den ska skjutas upp någon gång runt 2016, troligtvis med en Atlas V. Eventuellt kan den komma att skjutas upp redan 2013.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Astrobiology Field Laboratory:s huvudsakliga uppgift kommer att bli att studera och undersöka ytan på Mars. Det är föreslaget att sonden ska använda en radioisotopgenerator som sin energikälla i likhet med den som kommer att användas på den likaledes planerade Curiosity. AFL är tänkt att sköta sina uppgifter på Mars under minst två Marsår, vilket motsvarar lite knappt fyra jordår (ett Marsår är cirka 1,88 jordår), eventuellt med en förlängning på ytterligare ett Marsår eller mer.

Planering[redigera | redigera wikitext]

Varken planering eller finansiering för AFL är klara, och projektet kan komma att drabbas av nedskalning, bland annat på grund av kritik mot konstruktionen som sådan. Det föreligger till och med risk att ALF aldrig ens kommer att tillverkas. Därför har flera planetforskningsuppdrag tvingats skjutas på framtiden.

Jämte AFL föreligger planer på att även skicka farkosten Mars Deep Drill Lander på uppdrag till Mars.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]