Atomoxetin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strattera 60 mg kapslar
Strukturformel för atomoxetin

Atomoxetin (i form av atomoxetinhydroklorid) handelsnamn Strattera, är ett läkemedel för behandling av ADHD och ADD hos barn och ungdomar samt för vuxna. Det skiljer sig från andra substanser mot samma indikation, exempelvis metylfenidat, genom att inte vara centralstimulerande eller narkotikaklassat.

Substansen verkar skärpande på uppmärksamhetsförmågan och minskande på impulser genom att hämma återupptagningen av noradrenalin, och är därav klassad som en Noradrenalinåterupptagshämmare (NRI). [1]

Läkemedlet är framtaget och marknadsförs av företaget Eli Lilly, som har patent på preparatet till och med 2017.

Atomoxetin är ursprungligen ett antidepressivt läkemedel som visat sig hjälpa mot koncentrationssvårigheter vid diagnostiserad ADHD eller ADD

Läkemedelsverket godkände behandling med Strattera för vuxna med ADHD 2013-06-13, sedan tidigare var Strattera endast godkänt för behandling av barn och ungdomar med ADHD.[2]

Sammansättning[redigera | redigera wikitext]

Atomoxetins systematiska namn är (3R)-N-metyl-3-(2-metylfenoxi)-3-fenylpropan-1-amin och har en molekylvikt på 291,82. Ämnet har en löslighet på 27,8 mg / ml i vatten.

Dosering[redigera | redigera wikitext]

Dosen avpassas individuellt för patienten av behandlande läkare. Ofta startas en låg dos om 40mg under första veckan som sen ökas till underhållsdosen.

Vanlig dos av Strattera är 1.2mg/kg. Maximal dos är 120milligram dagligen och doser högre än 150 milligram är ej kliniskt studerade.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ FASS Arkiverad 30 september 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ ”Mynewsdesk - Läkemedelsverket godkänner Strattera för behandling av vuxna med ADHD”. http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/eli_lilly/pressrelease/view/laekemedelsverket-godkaenner-strattera-foer-behandling-av-vuxna-med-adhd-877711?view_policy=1. Läst 20 juni 2013. 

Se även[redigera | redigera wikitext]