Attackhelikopter

Från Wikipedia
Rysk Kamov Ka-52
Afghanska attackhelikoptrar av typen Mi-24.
Boeing AH-64 Apache Longbow, utvecklad för USA:s armé, är ett bra exempel på en modern attackhelikopter.

En attackhelikopter är en tungt beväpnad och bepansrad militär helikopter, avsedd att användas i strid.

Konceptet av attackhelikoptern uppfanns av Nazityskland under slutet av andra världskriget[källa behövs] men började inte utvecklas på riktigt förrän på 1960-talet. Under Vietnamkriget användes helikoptrar för första gången i strid i större skala. De utvecklades som en ersättare för attackflygplan när det väl kom till att göra mer träffsäkra attacker. Detta då attackflygplan hade blivit så snabba att det ofta var svårt att göra träffsäkra attacker under den korta tiden piloten hade på sig att sikta under en attackdykning innan han kraschade. En helikopter undviker detta problemet då den hovrar och kan stå still i luften.

Attackhelikoptrars primära vapen genom historien har varit raketer men vanligt är också kulsprutor, automatkanoner och robotar. Många helikoptrar använder flera eller alla fyra av dessa vapen samtidigt för att kunna vara så mångsidiga som möjligt. Dock använde de första attackhelikoptrarna bomber, men detta är idag helt föråldrat.

Attackhelikoptrar är ofta skyddade av pansar, skottsäkert glas, rökgranater och facklor. Detta då de är mycket långsamma jämfört med flygplan och därför är mycket sårbara mot kulsprutor, automatkanoner och robotar. De ovannämnda skydden är ofta inte tillräckliga och därför kombineras de med skyddsmanövrar som till exempel att snabbt flyga bakom skydd som en trädlinje eller kulle.

Pansarvärnshelikoptrar[redigera | redigera wikitext]

Tre stycken Pansarvärnshelikopter 9A beväpnade med HeliTOW. Många pansarvärnshelikoptrar använder HeliTOW.

En pansarvärnshelikopter är en helikopter som har beväpnats med pansarvärnsrobotar för att enbart bekämpa stridsvagnar. Denna typ av attackhelikoptrar har använts av flera olika länder runt om i världen som till exempel Belgien, Danmark och Sverige.

Till skillnad från dedikerade attackhelikoptrar är pansarvärnshelikoptrar oftast baserade på vanliga civila eller militära obeväpnade helikoptrar. På grund av detta har de inte pansar eller skottsäkert glas utan bara rökgranater och facklor i bästa fall. På grund av detta strider de ofta på mycket långt avstånd där de är mindre känsliga för kulsprutor och automatkanoner.

Pansarvärnshelikoptrar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Pansarvärnshelikopter med 4 stycken robot 55 per sida och nytt aerodynamiskt kamerafäste.

Försvarsmakten har aldrig disponerat några attackhelikoptrar i ordets strikta mening. Man har dock försökt vid flera tillfällen att sätta pansarvärnsrobotar på helikoptrar som då har kallats pansarvärnshelikoptrar.

1976 började armén försök med pansarvärnshelikoptrar, då två Helikopter 6 utrustades med gyrostabiliserade sikten och målmarkerande videokameror. Hösten 1980 påbörjades pansarvärnshelikopterförsök med olika helikoptertyper vid Norrbottens arméflygbataljon (AF 1). Försvarets materielverk (FMV) testade 3 stycken Helikopter 3B vid Robotförsöksplats Norrland, samt för sin provorganisation, med Robot 53 Bantam.[1]

Mellan 1983 och 1984 fick FMV in att antal offerter på framtida pansarvärnshelikoptrar till armén. Efter utvärderingar av offerterna fanns det till slut två slutkandidater: Aérospatiale AS 355 och MBB Bo 105CB. Båda ansågs vara möjliga pansarvärnshelikoptrar som uppfyllde kravspecifikationen, om än med små marginaler. Bo 105 värderades som något bättre ut teknisk och taktisk synpunkt, medan AS 355 som en bättre arbetsplats för besättningen. Valet föll på Bo 105 och i juli 1984 skrev FMV kontrakt med MBB om att köpa tjugo stycken Bo 105CB3 som fick beteckningen Helikopter 9. Dessa blev beväpnade med robotsystem 55H, internationellt kallat HeliTOW, som håller 2 Rb 55 per sida om helikoptern. Under 1990-talet kom dessa att användas på Norrbottens arméflygbataljon (AF 1) och Östgöta arméflygbataljon (AF 2) i varsina kompanier.

Pansarvärnshelikopter 9 hade normalt 2 stycken Robot 55 per sida men under utvecklingen av HeliTOW testade man även minst en Helikopter 9 med fyra Robot 55 per sida och ett nytt aerodynamiskt kamerafäste.

Stridshelikoptrar[redigera | redigera wikitext]

En afghansk MD-530F Cayuse Warrior-helikopter med två vapenkapslar beväpnade med varsin FN M3P 12,7 mm tung kulspruta.

En stridshelikopter är en helikopter som ursprungligen ej är byggd enbart för att vara vapenbärare. Under åren har många vanliga militära helikoptrar kunnat montera rörliga kulsprutor på sidorna om passagerarutrymmet men idag har det även blivit mycket vanligt att man kan montera på vapenkapslar som håller allt från kulsprutor och automatkanoner till raketer och robotar.

Det har även hänt att helikoptrar har modifierats med raketer, bomber och kulsprutor i fält för att fylla rollen som strids- eller attackhelikopter.

Stridshelikoptrar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har det inte funnits några riktiga stridshelikoptrar. I bästa fall har man skjutit med lätta kulsprutor som ksp 90 ut ur passagerarutrymmet.

Dock har man använt Helikopter 4 för fällning av torpeder och sjunkbomber.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Info om pansarvärnshelikoprar är tagen från artiklarna Helikopter 9 och Helikopter 3.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]