August

Från Wikipedia
För TV-serien med samma namn, se August (TV-serie).

August är ett mansnamn med latinskt ursprung. Augustus betyder 'den (gudomligt) upphöjde' eller 'den vördnadsvärde' på latin. Det var ursprungligen ett hedersnamn tillägnat kejsar Augustus och kom därefter att användas som titel av flera romerska kejsare.

August håller åter på att bli ett vanligt pojknamn. Under 1990-talet blev August ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda men det är fortfarande långt kvar till de nivåer som gällde i slutet av 1800-talet. Då var August ett riktigt modenamn och 1875 var August det fjärde vanligaste pojknamnet. Den 31 december 2005 fanns det totalt 6 324 personer i Sverige med namnet, varav 1 898 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 262 pojkar namnet, varav 135 fick det som tilltalsnamn. Två alternativa stavningar är Agust och Ågust.

Namnsdag: 7 januari

Personer med förnamnet August[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva personer med förnamnet August[redigera | redigera wikitext]

  • August, en central figur i Knut Hamsuns romantrilogi som inleds med Landstrykere från 1927. Han är en representant för den nya tiden på gott och ont.[1]
  • Tänkande August, en brottslig storskurk som mästerdetektiven Agaton Sax infångar och lyckas omvända till ett hederligt liv. Han blir därefter brottskonsult åt Agaton Sax, som låter bygga en brottsbekämpande datamaskin efter Augusts anvisningar. Som en ärehyllning till sin nye bundsförvant låter mästerdetektiven datamaskinen heta Tänkande August.

Personer med August som efternamn[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Levander, Hans (1994). Vem är vem i böckernas värld: litterära gestalter från A till Ö (Ny, rev. uppl.). Stockholm: Rabén Prisma. sid. 22. Libris 7407960. ISBN 91-518-2698-4