August Ewe

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
August Ewe

Nils August Ewe, ursprungligen Persson, född 27 oktober 1875 i Tranås, Skåne, död 3 januari 1956 i Malmö, var en svensk arkitekt. Han är känd för sitt mångåriga samarbete med arkitektkollegan Carl Melin.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

August Ewe studerade vid Tekniska Elementarskolan i Malmö 1898 och Technische Hochschule Charlottenburg (Bauakademie) i Berlin 1899–1902. Arbetade för Salomon Sörensen 1898–1904. Studerade vidare vid Konstakademien i Stockholm 1905. Drev arkitektkontor i Malmö 1905–56, med Carl Melin 1905–24, och med sonen Bengt Ewe 1938–56.

Tillsammans med Melin drev Ewe ett av södra Sveriges mest framgångsrika arkitektkontor under perioden. De erhöll priser i flera arkitekttävlingar och fick också en mängd uppdrag runt om i södra Sverige, avseende såväl villor, flerbostadshus och kontorshus (särskilt bankbyggnader) som offentliga byggnader såsom stadshus, rådhus, kyrkor och skolor. Deras tidiga byggnader uppfördes företrädesvis med putsade fasader i en återhållsam jugendstil. Under 1910-talet märks mer och mer influenser av nationalromantisk med fasader i mörkrött tegel och med förebilder i lokal arkitektur. Ewe och Melin ritade också ett antal nödbostäder och arbetarbostäder, vilket kan ses i ljuset av första världskrigets bostadskris. Under den senare delen av 1920-talet kännetecknas Ewes verk av en stram nyklassicism.

Byggnader i urval[redigera | redigera wikitext]

Stadshuset i Nässjö
Gamla Stadshuset, Amiralsgatan, Malmö

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Tykesson, Tyke & Magnusson Staaf, Björn Arkitekterna som formade Malmö Stockholm 1996

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]