August Lindbergh

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fler personer med samma namn, se August Lindberg
August Lindbergh

August Lindbergh, född som Ola Månsson 12 maj 1808 i Smedstorp, död 1893 i USA, var en svensk jordbrukare och riksdagsledamot. Han var far till Charles A. Lindbergh och farfar till flygpionjären Charles Lindbergh.

Lindbergh, son till lantbrukaren och sockenskräddaren Måns Jönsson och Sara Jönsdotter, var en välbärgad lantbrukare nära Simrishamn i Skåne. Han valdes in i riksdagen för bondeståndet och innehade flera uppdrag. Med sin fru Ingar Jönsdotter (f. 1816 i Onslunda, d. 1864 i Smedstorp) hade han 7 barn. I Stockholm träffade han den unga servitrisen Lovisa Jansdotter Carlén (d. 1921) och med henne fick han sonen Carl. På den tiden var det en skandal med utomäktenskapliga sexuella förbindelser och när sonen var 6 månader gammal beslöt de sig för att emigrera till USA. De bosatte sig i Minnesota och efternamnet ändrades från Månsson till Lindbergh, Ola byttes till August, Lovisa till Louise. Paret fick ytterligare tre barn i USA. I Minnesota stakade de ut en gård åt sig, där de kalhögg en glänta för att plöja upp en åker. De levde den första tiden i ständig skräck för siouxindianerna eftersom de bodde på gränsen till vildmarken.

Lindbergh blev amerikansk medborgare 1870, men redan dessförinnan innehade han flera förtroendeposter i Melrose (Minnesota) som postmaster, town clerk, clerk of school districts och fredsdomare (Justice of the Peace). 1886 gifte han sig med Louise.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Svenska män och kvinnor, band 5, Stockholm 1949