Auktoritär

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Auktoritär är den som (orätt eller opåkallat) gör anspråk på auktoritet vanligtvis[ifrågasatt uppgift] med illegitima medel som till exempel våld eller hot; om personer som är överdrivet dominanta, kompromisslösa, diktatoriska och maktfullkomliga; även grupper med ett auktoritärt ledarskap; slutna samhällen med maktmissbruk, myndighetskontroll och absoluta regler, och som inte är demokratier. Jämför auktoriserad, att ha erhållit rättmätig auktoritet av någon annan, genom prövning.

Auktoritärt ledarskap, alternativt auktoritarism (jämför totalitarism) är ledarskap som kräver åtlydnad och som inte tolererar någon opposition. I politiska sammanhang avses ett icke-demokratiskt och enväldigt statsskick, dock utan samma behov att hävda absolut ofelbarhet och rättfärdighet som inom totalitarismen. Inom demokratiska samhällen förekommer auktoritärt ledarskap främst inom t ex hjälpinsatser och polisiär och militär verksamhet.

Med auktoritär barnuppfostran avses en ordning där beslutsfattning och bestraffning är absoluta och ej kan ifrågasättas.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]