Aulaviks nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aulaviks nationalpark
Nationalpark
Stad Yellowknife, Sachs Harbour
Läge Northwest Territories, Kanada
Inrättad 1992
Geonames 5888313

Aulaviks nationalpark är en nationalparkBanksön i Northwest Territories, Kanada. Den inrättades 1992 och omfattar cirka 12 274 kvadratkilometer. Parken ligger på den norra delen av Banksön, ungefär 250 kilometer nordöst om samhället Sachs Harbour. Det finns inga vägar till parken, men det går att nå den med flyg. Bland parkens mest kända besöksmål är Thomsen River, ett av Nordamerikas nordligaste vattendrag där det går att paddla kanot. Parken är också känd för att där finns många myskoxar.

Geografi och klimat[redigera | redigera wikitext]

Området där Aulaviks nationalpark ligger har arktiskt klimat med långa, kalla vintrar och kort, sval sommar. Nederbörden över året är låg, omkring 300 millimeter. Det blåser nästan konstant och kraftiga vindar är vanliga. Landskapet är varierat, inte minst genom att det historiskt formats av glaciärer. Vid kusten mot McClures sund i norr finns branta klippor.

Flora och fauna[redigera | redigera wikitext]

Vegetationen i Aulaviks nationalpark är sparsam och utgörs av låga örter, mossor, lavar och dvärgbuskar anpassade till förhållandena på tundran. Förutom myskoxar är ren, polarvarg och fjällräv större landlevande däggdjur som kan ses här. Vid kusten i norr förekommer dessutom isbjörn, samt sälar som vikare och storsäl. I vattnet utanför kusten kan man även se vitval och grönlandsval.

Källor[redigera | redigera wikitext]