Australiens parlament

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Representanthuset
Senaten

Australiens parlament är den lagstiftande makten i Australiens regeringssystem. Det har två kammare och bygger till stor del på Westminster-traditionen med vissa influenser från USA:s kongress. Enligt avsnitt 1 av Australiens konstitution består parlamentet av tre komponenter: Drottningen (monarken), Senaten och Representanthuset. Drottningen representeras nästan alltid av Australiens generalguvernör.

Underhuset, Representanthuset, består av 150 medlemmar vilka representerar ett antal valdistrikt. Antalet medlemmar är inte fast utan kan variera mellan olika val. Under 1984 års val ökade antalet medlemmar från 125 till 148, reducerades till 147 vid 1993 års val, återgick till 148 efter valet 1996 för att hamna på 150 efter 2001 års val. Varje valdistrikt väljer en medlem genom obligatorisk omröstning där väljarna rankar kandidaterna och markerar sin första kandidat med 1, den andra med 2, och så vidare.

Överhuset, Senaten, består av 76 medlemmar: tolv för varje stat och två för vardera fastlandsterritorium. Senatorerna väljs genom proportionell omröstning.

De två husen sammanträder i olika kamrar i ParlamenthusetCapital Hill i Canberra. Det nuvarande parlamentet är det 42:a federala parlamentet i Australien sedan federationens grundande.

Val[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Parliament of Australia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]