Tysklands utrikesministerium

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Auswärtiges Amt)
Hoppa till: navigering, sök
Auswärtiges Amt i Berlin. Till vänster den gamla delen (f.d. Reichsbank).

Tysklands utrikesministerium (tyska: Auswärtiges Amt, AA) ansvarar för Tysklands utrikespolitik och den tyska EU-politiken och leds av den tyska utrikesministern. Ministeriets högkvarter ligger i stadsdelen Mitte i Berlin.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Auswärtiges Amt vid Wilhelmstraße 1927

Utrikesministeriet grundades 1870 som det Nordtyska förbundets utrikesförvaltning under ledning av en statssekreterare. Bakgrunden till namnet Auswärtiges Amt var att rikskanslern Otto von Bismarck inte ville lämna över utrikespolitiken till ett självständigt ministerium. Namnet Auswärtiges Amt finns kvar trots att det idag är ett ministerium som alla andra med alla kompetenser som detta kräver.

År 1871 blev Auswärtiges Amt Tyska rikets utrikesministeriet men fortsatte att vara en angelägenhet för Bismarck som formade ministeriet som fortsatte som man startat i det Nordtyska förbundet. Wilhelmstrasse 76 var utrikesministeriets adress i Berlin. Trots att Tyskland var enat behöll de olika tyska staterna en stor självständighet och förde en egen utrikespolitik. Bismarck skulle forma Auswärtiges Amt till Tysklands mest ansedda ministerium och till centrum för utrikespolitiken.

Auswärtiges Amt kom sedermera att genom Kolonialamt att få ansvar för de kolonier som Tyskland hade fram till 1918.

I Weimarrepubliken fick utrikesministeriet status som ett ministerium och det leddes av en minister. 1919 skapades det ”nya” utrikesministeriet utifrån det som funnits i kejsarriket. Man valde att behålla beteckningen Amt. Särskilt Gustav Stresemann kom att prägla Auswärtiges Amt och föra den tradition som skapats av Bismarck vidare.

Efter andra världskriget och Tysklands delning blev Auswäriges Amt namnet på Västtysklands utrikesministerium från 1949. Dess verksamhet förlades till Bonn. I Östtyskland benämndes motsvarigheten Ministerium für Auswärtige Angelegenheiten (Ministeriet för utrikes angelägenheter).

Auswärtiges Amt idag[redigera | redigera wikitext]

Auswärtiges Amts läge i Berlin.

Auswärtige Amt har sitt säte i Berlins historiska centrum på Werderscher Markt i närheten av DDR:s tidigare utrikesministeriet. Auswärtiges Amt har fortfarande kvar verksamhet i Bonn där man har sitt andra säte. Ledare och utrikesminister är sedan 2009 Guido Westerwelle.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Förutom centralen i Berlin har man representation (ambassader, konsulat) runt om i hela världen. Idag har man 226 representationer i utlandet varav 145 ambassader och 59 generalkonsulat. 356 hederskonsulat finns runt om i världen. Därtill kommer andra former av representation.

Utrikesministrar[redigera | redigera wikitext]

Se Tysklands utrikesministrar

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]