Autogiro Company of America AC-35

Från Wikipedia
Autogiro Company of America AC-35
Autogiro lands near U.S. Treasury, Washington, D.C. Oct. 2. A new type autogiro thousands of city folks may be parking in the yards or on the roofs of apartment houses in is shown about to LCCN2016878611.jpg
AC-35 landar i centrum av Washington D.C. i oktober 1936.
Beskrivning
BesättningEn
En passagerare
Första flygningMars 1936
TillverkareAutogiro Company of America, USA
Data
Längd4,95 meter
Höjd2,4 meter
Tomvikt376 kg
Max. startvikt599 kg
Motor(er)En sjucylindrig Pobjoy Cascade stjärnmotor
Motoreffekt90 hk
PropellerRotordiameter: 10,44 meter
Prestanda
Max. hastighet121 km/h
Autogiro AC-35 på National Air and Space Museum i Washington D.C.

Autogiro Company of America AC-35 var en prototyp till en kombination av luftfarkost och personbil, som utvecklades för USA:s handelsdepartement av Autogiro Company of America i USA, ett dotterbolag till Pitcairn Cierva Aircraft Company. Den kunde starta och landa på 52 meter.

Utvecklingen av AC-35 påbörjades 1935 och baserades på autogiron Pitcairn PA-22. Luftfarkosten kunde flyga i hög hastighet och kunde på marken köra i 40 kilometer/timme med rotorn hopfälld.[1]

AC-35 hade plats för två personer bredvid varandra och hade ett litet bagageutrymme. Skrovet var en kombination av stålrör i framdelen och trä i bakdelen, båda delarna täckta av duk. Motorn var monterad i bakdelen med en propelleraxel till en frontpropeller. Fordonet hade tre hjul i samma storlek, med två framtill och ett där bak. Bakhjulet var drivande, medan styrning skedde med framhjulen.

AC-35 premiärflögs i mars 1936. Den landade i oktober 1936 i en park i centrum av Washington, D.C., där den förvisades samt konverterades till markfordon och kördes till huvudentrén till USA:s handelsdepartement i Commerce Building, där den togs emot av ministeriet.

Prototypen testades av Autogiro Company of America på Pitcairn Field i Pennsylvania till 1942. År 1950 donerades den till Smithsonian Institution.

År 1961 licensierade Skyway Engineering Company i Carmel i Indiana AC-35 i avsikt att producera en flygplansvariant utan avsikt att också framföras på landsväg, med en 135 hästkrafters Lycoming O-290-D2Bs-motor. Ett exemplar tillverkades, men någon serieproduktion blev det inte, eftersom företaget gick i konkurs.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]