Avestastormen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Avestastormen även känt som Avestatromben[1] eller Avesta-incidenten[2] kallas den storm som den 10 juli 1993 drog in över södra Dalarna. De kommuner som drabbades var Avesta, Hedemora, Norbergs och Sala kommuner.

Händelseförlopp[redigera | redigera wikitext]

Tidigt på morgonen den 10 juli svartnade himlen över sydöstra Dalarna och nordöstra Västmanland. Vindstyrkan uppmättes till ca 20-30 meter per sekund. Därefter följde åska och blixtnedslag på många ställen, främst i Avesta kommun. Mitt på dagen började det regna stora hagelklumpar i Hedemora kommun och Norbergs kommun. Samtidigt drog en stor tromb genom Avesta kommun, från Brovallen genom Avesta och Horndal upp till Byvalla där den upplöstes. Som mest uppmättes vindstyrka på 35 meter/sekund i Horndal. I Avesta omkom en 6-årig flicka på en lekplats då hon fick ett träd över sig.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Även sporten drabbades. En stor rallytävling, som gick av stapeln i Hedemora, fick avbrytas på grund av hagelregnet och de hårda vindarna. En allvarlig olycka hann dock inträffa, då en förare på grund av dålig sikt körde rätt in i ett träd. En äldre kvinna blev även påkörd i samma veva, men det är oklart om hon överlevde.

Skador[redigera | redigera wikitext]

Dagen efter kunde man konstatera skador för miljonbelopp. Skogsskadorna beräknades av skogsföretagen Assi Domän och Sveaskog till 3 miljoner. Bilar, träd och hustak hade slungats iväg i trombens spår. Förstörda fastigheter och bilar för 2 miljoner räknades i bara Avesta kommun. Förutom att en 6-årig flicka dog så hade hundratals personer skadats svårt. Räddningsarbetet försvårades av träd som låg över vägarna. Under stormdagen var det omöjligt att ta sig fram någonstans i regionen.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Stormen fick namnet Avestastormen eftersom Avesta kommun drabbades hårdast. Vissa som bodde i kommunen på den tiden döpte den till Avestatromben, medan andra valde att etikettera stormen Avesta-incidenten.

Källor[redigera | redigera wikitext]