Awak Kuier

Från Wikipedia

Awak Hiba Kuier, född 19 augusti 2001 Kairo, Egypten, är en finländsk professionell basketspelare. Kuier är den första finländska kvinnliga basketspelaren att spela i WNBA (Women's National Basketball Association).[1] Hon reserverades som tvåa i draften 2021 av Dallas Wings.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Awak Kuier har sina rötter i nuvarande Sydsudan. Hennes föräldrar flydde till Egypten 2001 på grund av inrikeskriget i Sudan. Hon föddes i Kairo och familjen fick senare asyl i Finland när hon var två år gammal[3] och flyttade till Kotka.

Basketkarriär[redigera | redigera wikitext]

Kuier började spela basket i 10-års ålder inspirerad av sina äldre bröder. Hennes första lag var Peli-Karhut i Kotka.

I slutet av 2017 bytte Kuier från Peli-Karhut till HBA-Märsky, laget vid hennes idrottsgymnasium i Helsingfors, Mäkelänrinteen lukio. I januari 2020 valdes hon till månadens spelare i Naisten Korisliiga, den kvinnliga basketligan i Finland.

I december 2019 tackade Kuier nej till de erbjudanden hon fick från amerikanske collegelagen och avslöjade sina planer att bli professionell i Europa efter säsongen. I juni 2020 valde hon sitt nya lag bland många europeiska alternativ och skrev under ett avtal med Virtus Eirene Ragusa, ett av topplagen i den italienska dambasketligan. Hennes avtal var ett fyraårigt så kallat öppet avtal, som gav Kuier en möjlighet att köpa ut sig om hon till exempel skulle vilja börja spela i WNBA. Kuier spelade i Dallas Wings under sommaren 2021 och kom tillbaka till Italien för vintersäsongen 2021-22.

Hon debuterade i det finländska landslaget som minderårig 11. november 2017.

Spelstil[redigera | redigera wikitext]

Kuier är 195 centimeter lång och har två meters avstånd mellan sina händer. Hon har fått medial uppmärksamhet för att ha dunkat flera gånger redan som en tonåring.[4] Hon spelar center.

Referenser[redigera | redigera wikitext]