Axel Jacob Petersson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Järnvägsbron i Minnesund (1879), numera ingående i Dovrebanen

Axel Jacob Petersson, född 1834Öland, död 15 januari 1884 vid Kristiania, var en svensk-norsk ingenjör.

Petersson studerade 1852–55 vid Teknologiska institutet i Stockholm och var därefter anställd vid Sveriges kanalbyggnader och en enskild järnväg, tills han i april 1859 anställdes som assistent vid byggandet av Kongsvingerbanen. Samma år förflyttades han till järnvägarnas centralstyrelse i Kristiania, där han 1865 blev chef för konstruktionskontoret. Han skötte denna tjänst med framgång, men tvingades redan 1881 att ta avsked på grund av en överansträngning som till slut ledde till sinnessjukdom.

Petersson intar en framstående plats i de norska järnvägsbyggnadernas historia. Särskilt var han en genial konstruktör av broar och viadukter med länkade spann. Han väckte samtidens uppmärksamhet långt utanför Norges gränser genom sina vackra lösningar av svåra tekniska uppgifter, bland annat vid byggandet av den stora viadukten över Ljandalen nära Kristiania, Østfoldbanens bro vid riksgränsen och bron över Vormen vid Minnesund. Därjämte var han en uppfinnartalang av rang. Han uppfann bland annat en roterande ångmaskin, en kamera för fotografiskt upptagande av rundvyer och två sinnrika räknemaskiner samt hade (tillsammans med Ole Herman Krag) del i uppfinningen av det krag-peterssonska geväret, i åratal brukat av norska örlogsflottan.

Tillsammans med Cato Guldberg utgav Petersson Regler for maskindeles konstruktion (1866 och 1877) och Regler for vandhjuls og turbiners konstruktion (1868). Han skrev även en rad artiklar i "Polyteknisk tidsskrift", främst rörande järnvägsbyggnad.

Källor[redigera | redigera wikitext]