Ayla Kabaca

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ayla Kabaca
FöddAyla Gülgün Kabaca
26 mars 1978 (44 år)
Täby, Stockholms län, Sverige Sverige

Ayla Gülgün Kabaca, född 28 mars 1978 i Täby, Stockholms län[1], är programledare i TV och radio, sångerska och skådespelerska. Hon är utbildad på musikallinjen vid Operahögskolan i Göteborg.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ayla Kabaca var programledare på SVT för Bolibompa till och från mellan 2003 och 2016. Sommaren 2005 var hon även programledare för Sommarlov 05 i åtta veckor tillsammans med Björn Johansson Boklund och Hans-Christian Thulin. Dessutom har hon varit knattereporter i Barnjournalen och bevakade bland annat införandet av FN:s Barnkonvention 1990. Som sjuttonåring hade hon en roll i Bullens följetong Sexton. Kabaca blev nominerad till TV-priset Kristallen "Bästa kvinnliga programledare" 2007 och 2008 för sitt arbete med programmet RampUtbildningsradion.

Sedan 2006 är Ayla Kabaca verksam som allsångsledare för Barnens allsång på Skansen[2], vilket också innefattar turnéer i landet. Hon leder även Dans kring granen på Skansen sedan 2006.

2016 var hon Grammisnominerad i kategorin "Årets barnalbum" för skivan 12 sånger om månaderna som hon spelat in i samarbete med Norrköpings symfoniorkester.

Ayla Kabaca är Artist-in-Residence på Konserthuset i Stockholm där hon uppträtt med en rad olika uppsättningar tillsammans med de Kungliga Filharmonikerna, främst genom kulturinsatser för barn.

2017 tilldelades Kabaca ett antal prestigefyllda priser för sina insatser för det svenska kulturlivet, inte minst för barn, unga och barn i behov av särskilt stöd. Författaren Gunilla Bergström tilldelade Kabaca Alfons-Bokalen med motiveringen: ”För strålande förmåga att leda och entusiasmera en stor barnpublik till medskapande i musik, lek och rörelser med egen kraft och glädje – utan pekpinnar och helt i Alfons anda – som ständigt bevisas i många medier och vid levande musikprogram”. Priset delades ut i samband med Gunilla Bergströms 75-årsdag, och tillika 45-årsjubileum för Alfons Åberg. Vidare valde Parkteaterns vänner att dela ut sitt stipendium till Kabaca år 2017, året då Parkteatern fyllde 100 år. Hon medverkade som huvudrollsinnehavare i jubileumsuppsättningen Stockholm! Staden som växer.

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
2000 First Class
Lars Arrhed
Lars Arrhed Angereds teater[3]
2001 Hair
James Rado, Gerome Ragni och Galt MacDermot
Alexa Ther Göteborgs stadsteater[4]
2002 Constanze Mozart!
Michael Kunze och Sylvester Levay
Ronny Danielsson Wermland Opera[5]
2005 Linda Blodsbröder
Willy Russell
Billy Nilsson Wermland Opera[6]
2013 Mary Smith Kuta och kör
Ray Cooney
Billy Nilsson & Bengt Larsson Heppling Västmanlands Teater
2017 Medverkande Prata högre, Karin - En tryckfrihetsrevy
Lotta Olsson och Georg Wadenius
Olle Törnqvist Kulturhuset Stadsteatern
2019 Syster Maria de la tour En värsting till syster
Alan Menken, Glenn Slater, Cheri Steinkellner och Bill Steinkellner
Anders Albien Chinateatern[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]