Bärplockare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bärplockare kan också syfta på en person som plockar bär.
En bärplockare
Lingonplockning med bärplockare.

En bärplockare är ett redskap som används för att underlätta plockande av vilda bär, framför allt blåbär och lingon. En traditionell bärplockare tillverkas av tunn plåt och är utformad som en liten låda med gallerbotten. Lådan har ett handtag på ovansidan. På den ena kortsidan är gallerbotten förlängd som en gles kam och på samma sida finns en smal öppning som bären kan komma in i när plockaren vinklas uppåt. När plockaren förs med kammen genom bärriset repas bären av och när plockaren vinklas uppåt rullar bären in i plockaren. Blad och skräp kan komma ut genom gallerbotten, men blir ofta kvar. Bär plockade med bärplockare kräver således mer rensning än handplockade bär.

En modernare variant av bärplockaren har ett längre skaft istället för handtag så att den som använder den kan gå upprätt under plockningen.

Det finns också hopfällbara bärplockare, tänkta att tas med till exempel på promenad med hunden eller vid fjällturen. Dessa bärplockare blir då mindre, väger runt 190 gram och kan bäras i bältet eller på ryggsäcken med en karbinhake. Liksom vanliga bärplockare har hopfällbara bärplockare en stor öppning, när den är utfälld, för att man ska kunna ta bort överflödigt skräp under tiden man går mellan tuvorna.