Bävergäll

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bävergäll, Castoreum, är ett gulaktigt sekret ej lösligt i vatten (i torkad form är det ett kristallint ämne som löses i alkohol) med stark doft som bävern avsöndrar från ett speciellt par analkörtlar, ofta kallade gällpungar. Gället utnyttjas för doftmarkeringar inom reviret.[1] Bävergäll var tidigare ett eftersökt naturmedel. Det innehåller salicylsyra och såldes på apoteken. Att bävern, genom jakt, utrotades i Sverige på 1800-talet var till stor del på grund av gället. Apoteken gav motsvarande två månadslöner för ett par gällpungar. Gället är en av fyra doftråvaror från djurriket som använts av parfymindustrin. De tre andra är ambra, mysk och sibetolja. Förekommer i livsmedel som ”naturlig arom” som vaniljsmak.[2]

Användning[redigera | redigera wikitext]

Enligt "Bevern" (Rosell & Pedersen 1999) kände redan Hippokrates till bävergällens verkningar och det finns dokumenterat runt 200 recept på mediciner med bävergäll från 1600- och 1700-talen. Allt från att bota feber och tandvärk till förhindrande av sinnessjukdom ansågs bävergällen göra. Om man hade gikt skulle bävergäll och vin blandas och strykas på drabbad kroppsdel. Gällen kunde dräpa löss, stoppa hicka, vara potenshöjande och fungera som preventivmedel.

Bäverhojt är en snaps som är smaksatt med bävergäll[3][4].

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Bävergäll motsvaras i tyskan av bibergeil, som kommer av biber, "bäver", och geil, som betyder testikel. Benämningen beror på att man förr trodde att bävergällspungarna var bäverns testiklar.[5]

Handel[redigera | redigera wikitext]

Bävergällen har varit eftertraktad genom tiderna, och betingat ganska höga priser. Runt 1830 betalades 4-7 riksdaler för ett par bävergällpungar på ca 15,5 g i Sverige (att jämföra med en drängs månadslön på 3 riksdaler). I Sibirien lär ett par torkade bävergällpungar vara värda 10 renskinn eller 20 fjällrävsskinn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hermansson, Nils. ”bävergäll”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/b%C3%A4verg%C3%A4ll. Läst 7 januari 2016. 
  2. ^ https://www.livsmedelsforetagen.se/extremt-ovanligt-med-vaniljsmak-fran-bavergall/ Livsmedelsföretagen, bävergäll
  3. ^ Baron Ambrosia (26 February 2015). ”Tales from the Fringe: Beaver Gland Vodka”. Tales from the Fringe: Beaver Gland Vodka. PunchDrink.com. http://punchdrink.com/articles/tales-from-the-fringe-beaver-gland-vodka/. Läst 11 december 2015. 
  4. ^ ”BVR HJT”. BVR HJT. Arkiverad från originalet den 2013-08-26. https://web.archive.org/web/20130826162533/http://losmith.se/sprit/bvr-hjt/. Läst 15 september 2013. 
  5. ^ Svenska Akademiens Ordbok - huvudordet BÄFVERGÄLL

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]