Bäverråttor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bäverråttor
Capromys pilorides.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
UnderordningPiggsvinsartade gnagare
Hystricomorpha
ParvordningMarsvinsartade gnagare
Caviomorpha
FamiljBäverråttor
Capromyidae
Vetenskapligt namn
§ Capromyidae
AuktorSmith, 1842
Släkten
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Bäverråttor (Capromyidae) är en familj i underordningen piggsvinsartade gnagare som förekommer på de karibiska öarna. På grund av deras begränsade utbredningsområde är många arter hotade i beståndet. Av de 25 arterna som fanns för 5000 år sedan lever idag bara 13 arter. Dessa är fördelade på fem släkten. Bäverråttor ska inte förväxlas med sumpbävrar som utgör en annan familj.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Bäverråttor lever på Kuba, Jamaica och Bahamas. Idag har flera arter ett mycket begränsat utbredningsområde. Fram till människans ankomst i Karibien var dessa djur tillsammans med snabelslidmöss och fladdermöss de enda däggdjuren på dessa öar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

I utseende liknar bäverråttor stora råttor med tjockt huvud, men de är inte närmare släkt med dessa. Deras kropp är kraftig och det breda huvudet med sina små ögon och öron sitter på en kort hals. De korta extremiteterna har fem tår som är utrustade med böjda klor. Den jämförelsevis tjocka pälsen har en färg som varierar mellan grå och brunaktig. Svansens längd är beroende på art och varierar påfallande. Bäverråttor når en kroppslängd mellan 20 och 50 centimeter samt en vikt av upp till nio kilogram.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Bäverråttor lever i skogar och bergiga regioner. Det finns arter som vistas på marken och andra arter som lever i träd. Födan består huvudsakligen av växtämnen men det finns även arter som äter insekter eller till och med mindre ryggradsdjur. Hos dessa djur förekommer särskilt lång dräktighet. Ungarna är mycket välutvecklade vid födelsen.

Hot[redigera | redigera wikitext]

Arterna i familjen är hotade på grund av förstöring av deras levnadsområde samt till följd av jakt och införande av främmande däggdjur, som till exempel råttor. Av de 13 arter som har överlevt fram till idag listas 5 arter av IUCN som starkt hotade (critically endangered). Bara en art, Capromys pilorides, förekommer relativt flertaligt.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Familjen bäverråttor delas i fem släkten.

Utdöda arter och släkten:

  • Hexolobodon phenax, levde på Hispaniola och liknade arten Capromys pilorides. De sista exemplaren levde för 1000 till 3000 år sedan.
  • Rhizoplagiodontia lemkei, var nära släkt med Plagiodontia och förekom på Hispaniola. Arten dog ut kort efter européernas ankomst.
  • Av släktet Isolobodon fanns två arter som levde på Hispaniola, Puerto Rico och Jungfruöarna. Enligt upphittade fossil infördes dessa djur av indianerna på öar där de inte var ursprungliga. De sista individerna dog ut i början av 1900-talet. Idag förekommer ofta obekräftade berättelser angående iakttagelser.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  • Malcolm C. McKenna, Susan K. Bell: Classification of Mammals: Above the Species Level. Columbia University Press, 2000 ISBN 0-231-11013-8

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]