Bålgetingblomfluga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bålgetingblomfluga
Volucella inanis 20020718.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Tvåvingar
Diptera
Familj Blomflugor
Syrphidae
Underfamilj Eristalinae
Tribus Volucellini
Släkte Humleblomflugor
Volucella
Art Bålgetingblomfluga
V. inanis
Vetenskapligt namn
§ Volucella inanis
Auktor Linné, 1758
Volucella inanis 03.jpg
Hitta fler artiklar om djur med

Bålgetingblomfluga (Volucella inanis) är en art i insektsordningen tvåvingar som tillhör familjen blomflugor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Bålgetingblomflugan är stor och kraftig med en bred gulsvart bakkropp. Den är 15 till 17 millimeter lång. Den har tre gula band på en i övrigt svart bakkropp och påminner därmed om en geting (se mimikry). De två första banden är helt eller delvis avbrutna med en svart kil. Ansiktet är nedåt utdraget och antennerna har ett fjäderliknande antennborst. Vingen har en diffus brun fläck i mitten på vingens framkant och även en antydan till brun fläck på vingspetsen.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Bålgetingblomflugan lever i löv eller blandskogsområden, och man kan se den i hagar, bryn, gläntor, trädgårdar med mera. De kan ses på blommer av olika slag till exempel röllika, dill, strätta, ljung, tistlar och hampflockel. Den flyger från början av juli till början av september. Honan lägger ägg i getingbon i träd eller byggnader, till exempel i bon av bålgeting eller tysk geting. De lever på getingarnas larver.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Bålgetingblomflugan finns i Sverige från Skåne till Gästrikland men är inte särskilt vanlig. Vanligast är den i östra Svealand. Den är framförallt knuten till områden med förekomst av ek och bålgeting. Den finns i södra Norge och Finland men är bara sporadisk i Danmark. Den finns i större delen av övriga Europa och österut genom Asien till Stilla havet.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Inanis betyder tom eller ihålig på latin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugor: Eristalinae & Microdontinae. Diptera: Syrphidae: Eristalinae & Microdontinae. 2009. Artdatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 91-88506-70-2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]