Böle, Helsingfors stad

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Böle distrikt)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Böle
Pasila (finska)
Stadsdel
Stad Helsingfors
Del av Mellersta stordistriktet
Delområden Västra Böle
Norra Böle
Östra Böle
Mellersta Böle
Area 4,29 km²
Folkmängd 8 276 (2008)
Befolkningstäthet 1 929 invånare/km²
Nummer 304
GeoNames 642554
Språk finska 83,6 %
svenska 3,6 %
övriga 12,8 %
Pasila-Böle.sijainti-läge.svg

Böle (finska: Pasila) är ett distrikt och en stadsdel med järnvägsstation i Helsingfors.

Stadsdelen är indelad i Västra Böle, Norra Böle, Östra Böle och Mellersta Böle. Böle var, på svenska, tidigare känt som Fredriksberg, och järnvägsstationen hette ännu på 1980-talet officiellt Fredriksberg. Namnet Böle kommer från Böhle gård som funnits på området.

Järnvägen har gått genom Böle sedan 1862, då Stambanan öppnade för trafik, men järnvägsstationen öppnade först år 1891. Redan tidigare hade det fritt uppstått ett bostadsområde för arbetare, som kallades Fredriksberg, men byggnadstakten ökade när Böles järnvägsverkstäder byggdes i dalen kring järnvägen. I Eliel Saarinens planer för ett Storhelsingfors från 1918 skulle Helsingfors centralstation flyttas till Böle och man skulle bygga ett nytt centrum kring stationen.

Saarinens planer förverkligades aldrig, utan på 1960-talet började man bygga det massiva Östra Böle enligt tidens ideal med separerad fotgängar- och biltrafik. Östra Böle kritiserades kort efter att det blev klart, och när man byggde Västra Böle tog man avstånd från den kalla betongarkitekturen i Östra Böle. Trähusstadsdelen revs i samband med byggandet av Västra Böle på 1970-talet.

För arbetsplatser är Böle ett alternativt läge till Helsingfors centrum och 25 000 mänskor jobbar i stadsdelen. I framtiden, år 2008, när bangården i Mellersta Böle kan frigöras då godstrafiken flyttar till Nordsjö hamn kommer man att bygga ytterligare kontor och det är tänkt att man även skulle bygga på höjden med byggnader på över 20 våningar. Planerna kan beskådas på Helsingfors stadsplaneringskontors sidor.

Hösten 2019 öppnades köpcentret Mall of Tripla i Böle, som är enligt antalet butiker Nordens största köpcentrum.[1]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Mall of Tripla”. Mall of Tripla. https://malloftripla.fi/en/yleista. Läst 3 november 2019.