BC4 (liggvagn)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
BC4
BC4 Östersund.jpg
En BC4 i Östersund
FordonstypLiggvagn
Tillverkningsår1985–1986
Byggt antal31 st
TillverkareKalmar Verkstad
Längd (över buffert)26,4 m
Strömförsörjning1 kV @ 16+2/3 Hz
Största tillåtna hastighet160 km/tim
Antal boggiertvåaxlig, skivbromsad, mjuk boogie (Asea)
OperatörerSJ AB

Liggvagn BC4 är en svensk järnvägsvagn (liggvagn) av 1980-talstyp.

BC4 är en traditionell liggvagn med 6-bäddskupéer som kan omvandlas till 6 sittplatser dagtid. Dörrar och toaletter finns dock bara i en ände av vagnen.

Några vagnar ägs också av SSRT som för närvarande hyr ut vagnarna till SJ Norrlandståg. Som bedriver av rikstrafiken upphandlad trafik till övre Norrland. I de flesta av SJ:s ordinarie nattåg ingår BC4.

Under mitten av 1980-talet uppstod ett behov av fler liggvagnar. Redan 1979 hade en generation personvagnar kallade 1980-talsvagn börjat att levereras. Dessa vagnar var, till skillnad mot föregångaren BC2 2,90 meter längre (totallängd 26,40 meter). De nya liggvagnarna fick beteckningen BC4 (B= andra klass, C = Couchette (liggvagn på franska), 4 = typ 4) och har dörrar endast i ena ändan av vagnen, detta för att ge mer utrymme åt kupéer. Vagnarna har även automatiska entré- och vestibul-dörrar.

Vagnarna fick en ny typ av boggier kallade Asea-boggierna som gav en lugn och tyst gång (tysta skivbromsar). Ljudnivån invändigt var låg och toaletterna var hygieniska (vakuum-toa). Dessutom fanns små tvättrum. Dessa egenskaper hade även föregångaren BC2 förutom boggierna. Vagnen saknade dock luftkonditionering.

Inredningen gick i ljusa färger med ljusbeiga väggar och grå plastmatta. Bäddarna, 6 st per kupé.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]