Baarle-Hertog

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över den belgiska provinsen Antwerpen med Baarle-Hertog markerat

Baarle-Hertog är en belgisk kommun som gränsar mot Nederländerna. Samhällena Baarle-Hertog och Baarle-Nassau är egentligen två delar av samhället Baarle, men Baarle-Hertog tillhör Belgien och Baarle-Nassau tillhör Nederländerna. Baarle delades i två delar på 1100-talet och den ena delen (Baarle-Nassau) tillföll baronen i Breda och den andra delen (Baarle-Hertog) tillföll hertigen av Brabant.

När Belgien sedan bildades 1830 ingick hertigdömet i Belgien och exklaven var ett faktum; dock tvistade Nederländerna och Belgien om detta fram till 1959 då en internationell domstol dömde till Belgiens favör. Baarle-Hertog består av ett tjugotal icke sammanhängande landområden. Av dessa områden är tjugo stycken belgiska exklaver i Nederländerna. De fyra övriga omges inte av nederländskt territorium men avgränsas ändå från varandra av andra belgiska kommuner. Gränserna mellan Baarle-Hertog och Baarle-Nassau är så komplicerade att endast lantmäterierna i Belgien och Nederländerna har koll på dem. Det finns pubar där halva biljardbordet står i Belgien och andra halvan i Nederländerna, så biljardkulorna korsar landgränsen flera gånger under ett parti.

Bostadshusen har små skyltar på dörrkarmarna med antingen den belgiska flaggan, om huset tillhör Baarle-Hertog, eller den nederländska flaggan, om huset tillhör Baarle-Nassau. Dock är det inte säkert att hela huset står i samma land; det är det land som husets ytterdörr är placerad i som avgör husets landtillhörighet. Det har inte varit helt ovanligt att ytterdörrar flyttats för att huset ska tillhöra det andra landet (bland annat på grund av skillnader i skatter, främst för affärer).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Gränsen till Baarle-Nassau, Nederländerna[redigera | redigera wikitext]

Baarle-Hertog är känt för sin komplicerade gräns med Baarle-Nassau, Nederländerna.[1] Totalt består den av 24 separata landområden. Huvudindelningen av Baarle-Hertog är Zondereigen (efter dess största husgrupp) belägen norr om den belgiska staden Merksplas. Dessutom finns det tjugo belgiska exklaver i Nederländerna och tre andra områden längs tysk-belgiska gränsen. Det finns också sju nederländska exklaver inne i de belgiska exklaverna. Sex av dem är belägna i den största av dem och den sjunde i den näst största. En åttonde nederländsk exklav är belägen nära Ginhoven.

Gränsen mellan Belgien och Nederländerna vid Baarle-Hertog

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ (spanska) Map, pictures and infos on "Fronterasblog"

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]