Baarle-Hertog

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Baarle-Hertog
Baerle-Duc
Kommun
Tidigare rådhuset i Baarle-Hertog
Tidigare rådhuset i Baarle-Hertog
Baarle-Hertog vlag.svg
Flagga
Baarle-Hertog wapen.svg
Vapen
Land Belgien Belgien
Gemenskap Flamländska gemenskapen
Region Flandern
Provins Antwerpen
Arrondissement Turnhout
Koordinater 51°26′30″N 04°56′00″Ö / 51.44167°N 4.93333°Ö / 51.44167; 4.93333
Area 7,48 km²
Folkmängd 2 693 (2017-10-01)[1]
Befolkningstäthet 360 invånare/km²
Borgmästare Leo van Tilburg
(CDK = CD&V + Forum+)
Postnummer 2387
Riktnummer 014
GeoNames 2802817
Baarle-Hertogs läge i Belgien
Red pog.svg
Baarle-Hertogs läge i Belgien
Baarle-Hertogs läge i provinsen Antwerpen
Baarle-Hertogs läge i provinsen Antwerpen
Webbplats: http://www.baarle-hertog.be/

Baarle-Hertog (franska: Baerle-Duc) är en kommun i provinsen Antwerpen i regionen Flandern i Belgien. Kommunen gränsar mot Nederländerna och en stor del av kommunen är en belgisk exklav inom Nederländerna.[2] Baarle-Hertog hade 2 693 invånare (2017).[1]

Samhällena Baarle-Hertog och Baarle-Nassau är egentligen två delar av samhället Baarle, men Baarle-Hertog tillhör Belgien och Baarle-Nassau tillhör Nederländerna. Baarle delades i två delar på 1100-talet och den ena delen (Baarle-Nassau) tillföll baronen i Breda och den andra delen (Baarle-Hertog) tillföll hertigen av Brabant. Sedan 1479 har Baarle-Hertog varit en egen kommun.[2]

När Belgien sedan bildades 1830 ingick hertigdömet i Belgien och exklaven var ett faktum; dock tvistade Nederländerna och Belgien om detta fram till 1959 då en internationell domstol dömde till Belgiens favör. Baarle-Hertog består av ett tjugotal icke sammanhängande landområden. Av dessa områden är tjugo stycken belgiska exklaver i Nederländerna. De fyra övriga omges inte av nederländskt territorium men avgränsas ändå från varandra av andra belgiska kommuner. Gränserna mellan Baarle-Hertog och Baarle-Nassau är så komplicerade att endast lantmäterierna i Belgien och Nederländerna har koll på dem. Det finns pubar där halva biljardbordet står i Belgien och andra halvan i Nederländerna, så biljardkulorna korsar landgränsen flera gånger under ett parti.

Bostadshusen har små skyltar på dörrkarmarna med antingen den belgiska flaggan, om huset tillhör Baarle-Hertog, eller den nederländska flaggan, om huset tillhör Baarle-Nassau. Dock är det inte säkert att hela huset står i samma land; det är det land som husets ytterdörr är placerad i som avgör husets landtillhörighet. Det har inte varit helt ovanligt att ytterdörrar flyttats för att huset ska tillhöra det andra landet (bland annat på grund av skillnader i skatter, främst för affärer).

Om en resa till Baarle-Hertog har C-J Charpentier skrivit ett kapitel i sin bok "Hazeldonk Express" (2007).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Gränsen till Baarle-Nassau, Nederländerna[redigera | redigera wikitext]

Baarle-Hertog är känt för sin komplicerade gräns med Baarle-Nassau, Nederländerna.[3] Totalt består den av 24 separata landområden. Huvudindelningen av Baarle-Hertog är Zondereigen (efter dess största husgrupp) belägen norr om den belgiska staden Merksplas. Dessutom finns det tjugo belgiska exklaver i Nederländerna och tre andra områden längs tysk-belgiska gränsen. Det finns också sju nederländska exklaver inne i de belgiska exklaverna. Sex av dem är belägna i den största av dem och den sjunde i den näst största. En åttonde nederländsk exklav är belägen nära Ginhoven.

Gränsen mellan Belgien och Nederländerna vid Baarle-Hertog

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Chiffre global de la population par commune”. http://www.ibz.rrn.fgov.be/fileadmin/user_upload/fr/pop/statistiques/stat-1-1_f.pdf. Läst 16 december 2017. 
  2. ^ [a b] ”Baarle–Hertog - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/baarle-hertog. Läst 4 maj 2018. 
  3. ^ (spanska) Map, pictures and infos on "Fronterasblog"

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]