Babrak Karmal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Babrak Karmal, född 6 januari 1929 i Kamari öster om Kabul, Afghanistan, död 3 december 1996 i Moskva, Ryssland (i skrumplever), var Afghanistans president 1980-1986. Han var ledare av Parcham-fraktionen inom Afghanistans folkdemokratiska parti (PDPA).

Babrak Karmal ledde den Sovjetlojala lydregimen efter invasionen julen 1979 fram till sommaren 1986. Han fortsatte sin företrädare Hafizullah Amins politik med en i teorin vänlig hållning till det religiösa etablissemanget. Karmal var också huvudarkitekt bakom 1985 års konstitution, som överläts att godkännas av en loya jirga, dvs ett traditionellt afghanskt riksmöte av stamhövdingar, prästerskap, och lokala ledare. Detta åtföljdes av ett farsartat parlamentsval i augusti samma år.

Då den afghanska armén fortsatte att domineras av khalqisterna även efter att Sovjetunionen satte Karmals parchamister till makten borgade det uppenbart för stora problem för kampen mot mujaheddin och försvagade Karmalregeringens ställning. Att Karmal hade ett rykte om sig att vara notorisk alkoholist gjorde inte det hela bättre. Karmal ersattes 4 maj 1986 av chefen för hemliga polisen, Mohammed Najibullah som Afghanistans president.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]