Backen

Bebyggelse längst Kyrkvägen.
Den lokala kiosk och pizzerian.
Backenskolan är en grundskola på Backen.

Backen är en stadsdel i västra om Umeå. I äldre tider ingick det här området kyrkstaden eller kyrkbordet vilket ingick Umeå sockenkyrka, kyrkoherdebostället, mark och skog. Här går även gamla sockenvägen. Backen var Umeå älvdals centrum från medeltiden till 1600-talets början. Den här stadsdelen var fram till 1900-talet en renodlad jordbruksbygd. Här finns idag både flerbostadshus och småhus samt flera skolor, affärer, kyrkor, idrottsanläggningar m.m.

Historia

Nya fynd har gjorts av en bronsåldersgård i västra delen av Backen, på Klockaråkern, längs Sockenvägen mot Baggböle. Fynd av långhus har gjorts på norra sidan av Umeälven med spår av odling och boskapsskötsel, något man tidigare inte hittat norr om Hälsingland förrän från järnåldern.[1][2]

Stadsdelen Backen har fått sitt namn från ett begränsad område ovan Umeå sockenkyrka "På Backan" nämnd redan 1543. I det här området fanns en klockare- och en kaplansgård under medeltiden.[3] Under 1200- och 1300-talet fanns här en träkyrka.[4] Området kring den här sockenkyrkan växte så sakteliga i betydelse, inte minst för att här fanns en god hamn och för att ridande längs kustlandsvägen här kunde färjas över Umeälven.

I början av 1500-talet ersattes träkyrkan av en stenkyrka. Som vid invigningen 1508 var Övre Norrlands näst största stenkyrka. Stugor med täppor och delvis kyrkstugor uppfördes i områdena Backen och Hamnen kring Umeå sockenkyrka som bildades kyrkstaden. De första stugorna är belagda under 1570-talet och de uppfördes i området "På Backan" ovan sockenkyrkan.[5] Kyrkstaden med hamnen var ett centrum under flera hundra år och i viss mån också för handeln i området.

1588, under Johan III:s regeringstid, gjordes ett första försök till stadsbildning med centrum vid Umeälven nedanför kyrkan, men intresset från omlandet var svalt och staden upphörde att existera redan efter sex år. Under Gustav II Adolfs regering, 1621 görs ett nytt försök att grunda en stad, men den här gången flyttades ansatserna fem kilometer nedströms älven, eftersom landhöjningen gjort hamnen vid Backen för grund och en ny fors, Ytterhiskeforsen, bildats nedströms kyrkan.

Året därpå fick staden Umeå sina stadsprivilegier, medan Backen kom att ligga kvar i Umeå socken. Efter kommunreformen 1862 ingick Backen i Umeå landskommun. 1941-05-16 fattade Kungl. Maj:ts beslut om att bilda Backens municipalsamhälle. 1942 bröts Backens Municipalsamhälle ut ur Umeå landskommun som eget municipalsamhälle övertog självt ansvaret för planläggnings- och bebyggelsefrågorna inom municipalsamhället. För ändamålet bildades Backens municipalsamhälles byggnadsnämnd, vilken höll sitt första protokollförda sammanträde redan 1941-11-06. Närvarande vid den nya nämndens första sammanträde var G Edvin Lundmark (ordförande), Johan Olsson, Arvid Nilsson, Oskar Johansson och Bertil Sandström. G Edvin Lundmark kom att inneha ordförandeposten under hela byggnadsnämndens livstid.

Municipalsamhällets geografiska omfattning utgjordes av delar av Grisbacka, Grubbe och Västerhiske samt fastigheterna Kyrkobordet nr 1-3 och Kyrkoplatsen nr 1. Vad gäller municipalsamhällets befolkningsunderlag så uppgick invånarantalet vid ingången av år 1942 till 1 825. Vid tidpunkten för municipalsamhällets upplösning 31 december 1958 hade invånarantalet ökat till 3 250. Landskommunen med Backenområdet uppgick 1965 i Umeå stad som 1971 ombildades till Umeå kommun. Orten har efter expansion av bebyggelse växt ihop och blivit del av Umeå tätort.

Backenmötet

I syfte att bilda en facklig organisation för bönderna, hölls den 21 februari 1928 det så kallade Backenmötet, med över 400 deltagare från Västerbotten under ledning av lantbrukaren Viktor Johansson. Den första frågan som behandlades var frågan om en ekonomisk sammanslutning för att komma till rätta med prissänkningar på jordbruksprodukter. Prissänkningarna hade lett till att ungdomar lämnade landsbygden eftersom jordbruket krävde mycket hårt arbete som inte lönade sig. En följd av detta var arbetslöshet och överbefolkning i städerna. Under mötet tillsattes "Backenkommittén", en interrimstyrelse med fem personer som utarbetade stadgar för en bondesammanslutning. Interrimstyrelsen sammanträdde första gången den 3 mars.

Backenkommittén var emellertid splittrad i frågan om dess viktigaste funktion, som en facklig eller ekonomisk organisation. De enades senare under månaden att kalla organisationen Lantmännens Producentförbund. Några av dess mer centrala frågor var att förbättra lantbrukets villkor: förr hade industriarbetare haft det sämre än lantbrukarna men nu hade böndernas ekonomiska förutsättningar blivit jämbördiga. Statsmakten kritiserades för att utnyttja bönder som de andra samhällsgruppernas "lastdjur", genom att ålägga jordbruket fler, och tunga skatter och avgifter. I detta fanns ingen kritik mot industriarbetarna eller borgarna, utan en självkritik, att bönderna inte lyckats gå samman och ställa krav på ersättning. Under våren 1928 övergavs idén om fackliga metoder (strejker, bojkott eller blockader) dock utan att andra metoder presenterades för att uppnå de ekonomiska målsättningarna.

Backenkommittén organiserade lokalföreningar runt om i Västerbotten och sedan Västernorrland för att värva medlemmar till sin strävan.

Den 22 februari 1928 fick Backenkommittén kontakt med konsul Otto Wallén på Sånga-Säby som satt i Färentuna häradskommitté för ekonomisk rättvisa. De fick snart också kontakt med Karl Levin i samma kommitté, som 1918 bildat en fackförening för bönder, Sveriges Demokratiska Jordbrukareförbund. De hade dock inte lyckats enas om formerna för deras organisationer. Dessa tre grupper gick 1929 samman och bildade Riksförbundet Landsbygdens folk (RLF), som 1971 ombildades till Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Källor

  • Sevärt i Västerbottens län, nr 4: Umeleden (1995) ISSN 1400-6162
  • Per Thullberg, Bönder går samman, Stockholms universitet 1977

Fotnoter

  1. ^ Umeåregionen förhistoria skrivs om, Pressmeddelande, Västerbottens museum, på Mynewsdesk, 1 oktober 2013.
  2. ^ Arkeologiska fynd avlöser varandra, Västerbottenskuriren Umeå 4 oktober 2013.
  3. ^ Christer Rosenbahr. ”Nytt ljus över Backens kyrkstad i Västerbotten”. Släkthistoriskt forum 2014/2 s. 44- 47.. 
  4. ^ ”Backens kyrka”. https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=654553. Läst {{subst:LOCALDAY}} {{subst:LOCALMONTHNAME}} {{subst:LOCALYEAR}}. 
  5. ^ Christer Rosenbahr. ”Nytt ljus över Backens kyrkstad i Västerbotten”. Släkthistoriskt forum 2014/2 s. 44- 47.. 

Externa länkar

Umeå kommuns webbplats om Backen