Backtrav

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Backtrav
Backtrav
Arabidopsis thaliana.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kålordningen
Brassicales
Familj Korsblommiga växter
Brassicaceae
Släkte Backtravar
Arabidopsis
Art Backtrav
A. thaliana
Vetenskapligt namn
§ Arabidopsis thaliana
Auktor Linné
Utbredning
Grönt är naturlig spridning, Blått är modern spridning av människan.
Grönt är naturlig spridning, Blått är modern spridning av människan.
Hitta fler artiklar om växter med

Backtrav (Arabidopsis thaliana) är ett litet ogräs som är släkt med senap och kål. Den är också den mest undersökta av alla växter.

Den är en spenslig, ettårig vårväxt med fåbladig stjälk och skidor på utstående skaft. Örten är blekt blågrön och ses redan i april och maj med sin späda, enkla stjälk och sina första skidor på de av vårsolen uppvärmda backar, hällar och klippavsatser i ekdungar. Om inte alltför stark torka inträffar blir den sedan under försommaren 3-4 dm hög, utspärrat grenig och oerhört rikt fröbärande innan den torkar bort. I Norden är den utbredd ungefär till polcirkeln, överallt utom i fjälltrakterna.

På samma sätt som studiet av husmusen varit värdefullt för förståelsen av hur människokroppen fungerar är backtraven viktig för vår förståelse av hur jordbruksväxterna fungerar, genom att den är flitigt utnyttjad som modellorganism i forskning. Backtraven har en mycket enkel arvsmassa (genom, dess DNA), endast 125 miljoner baspar fördelade över fem kromosomer. Som jämförelse har människan 3 miljarder baspar. Detta har gjort att växtforskarna relativt lätt har kunnat avläsa hela dess arvsmassa och är på god väg att kartlägga vad alla dess gener har för funktion. Antalet gener i backtrav är drygt 26 000, jämfört med människans 24 000. Backtrav är också lätt att odla i stora mängder eftersom den är liten, producerar mycket frön och har en kort livscykel.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]