Bad Radkersburg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bad Radkersburg
Radgona
Regede
Stad och Kommun
Bad Radkersburg-Stadtmauer 7343.JPG
AUT Bad Radkersburg COA.svg
Vapen
Land Österrike Österrike
Förbundsland Steiermark
Distrikt Südoststeiermark
Höjdläge 209 m ö.h.
Koordinater 46°41′23″N 15°59′19″Ö / 46.68972°N 15.98861°Ö / 46.68972; 15.98861
Yta 30 km²
Folkmängd 3 115 (2016-01-01)[1]
Befolkningstäthet 104 invånare/km²
Borgmästare Heinrich Schmidlechner (ÖVP)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postnummer 8490
Riktnummer 03476
GeoNames 2768119
Map at bad radkersburg.png
Webbplats: http://www.badradkersburg.org/

Bad Radkersburg (slovenska: Radgona, ungerska: Regede) är en stad och en kommun i den österrikiska delstaten Steiermark i distriktet Südoststeiermark. Staden ligger i södra Steiermark vid floden Mur och är gränsstad till Slovenien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Radkersburg, 1830, Wonsiedler

När Radkersburg grundades är oklart. Men på 1200-talet var orten omgiven av en stadsmur med torn. På senmedeltiden hade Radkersburg blivit en av de viktigaste handelsplatserna i Steiermark. Vid staden möttes inte bara större överregionala vägar, även floden Mur som viktig transportväg gynnade handelsrelationerna. 1498 var Radkersburg den näst största staden efter Graz när det gäller skatteuppbörden.

Staden som låg vid gränsen till Ungern var också en strategiskt viktig fästningsstad. På 1500-talet moderniserades försvarsanläggningarna efter ritningar av arkitekten Domenico dell'Allio. Renässansbefästningen finns till största delen kvar. På 1500- och 1600-talet drabbades staden av översvämningar, bränder, missväxter och militära hot. Även om staden aldrig intogs av främmande trupper blev den flera gånger plundrade av egna soldater.

Efter att krigen med det osmanska riket hade avslutats förlorade Radkersburg sin betydelse som fästningsstad på 1700-talet. Även floden Murs betydelse som handelsväg minskade. Det överregionala väg- och järnvägsnätet som byggdes på 1800-talet lämnade Radkersburg vid sidan om och staden reducerades till en lokal handelsplats. Även industrialiseringen lämnade knappast några spår i stadens historia. Den en gång blomstrande handelsstaden blev på 1800-talet en liten provinsstad.

Radkersburg låg i den slovenskspråkiga delen av Steiermark. Efter första världskriget ockuperades staden av SHS-trupper. I freden i Saint-Germain drogs den nya gränsen mot Jugoslavien längs floden Mur och Radkersburg blev gränsstad. Under andra världskriget skärptes nationalitetskonflikterna genom nationalsocialismen. Följden av nazisternas politik blev en omfattande förstörelse av staden – bara fyra hus var oskadade efter krigets slut.

Det kalla kriget, det geografiska läget vid periferin och avsaknaden av industriföretag ledde till avflyttning under de närmaste årtiondena. På 70-talet började man exploatera stadens 80° varma mineralvattenkälla och byggde en kurort med badanläggning. Redan innan hade man börjat med revitaliseringen av den gamla stadskärnan. Båda initiativ ledde till ett ekonomiskt uppsving baserat på turism med en halv miljon besökare per år under 90-talet.

Stora torget och rådhuset

Stadsbild[redigera | redigera wikitext]

Den gamla stadskärnan med sengotiska kyrkor och stadspalats samt hus från 1500- till 1700-talet är väl bevarad. Även befästningen runt staden från 1500-talet är till största delen kvar.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Bad Radkersburg är service~ och turiststad. Kurorten och varmbadanläggningen med vatten från en het ca 1 900 meter djup källa är av stor betydelse för stadens näringsliv.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Bad Radkersburg ligger vid lokalbanan Spielfeld – Radkersburg.

Kända personer från Bad Radkersburg[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Austria, Statistik. ”Statistik Austria - Gemeinden”. www.statistik.at. http://www.statistik.at/blickgem/gemDetail.do?gemnr=62376. Läst 25 mars 2017. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Bad Radkersburg, 18 juli 2016.